Ανοιχτή πληγή το μεταναστευτικό κι η άμυνα για Ελλάδα – Ευρώπη

1 Ιουνίου, 2021 - 7:42 μμ
70
Views

Το μεταναστευτικό, η εξωτερική πολιτική κι η άμυνα ήταν από τα θέματα, που τέθηκαν στο τραπέζι των εργασιών της 65ης Ολομέλειας της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), που διεξήχθησαν κατά το διήμερο 30.5.2021–1.6.2021 στο πλαίσιο της πορτογαλικής προεδρίας.

Η Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπήθηκε από τετραμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Δημήτρη Καιρίδη και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Μαριέττα Γιαννάκου, Ιωάννη Μπουρνού (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ) και Απόστολο Πάνα (ΚΙΝΑΛ).

Μεταξύ των ομιλητών της Διάσκεψης ήταν ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Α. Costa, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. R.  Metsola, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μ. Σχοινάς και ο Επίτροπος Οικονομίας κ. P. Gentiloni.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, στην ενότητα, που αφορούσε στον απολογισμό της πορτογαλικής προεδρίας, η νυν βουλευτής και πρώην υπουργός κι ευρωβουλευτής, Μαριέτα Γιαννάκου ανέφερε ότι παρά την πρόοδο, που σημείωσε η πορτογαλική προεδρία σε ορισμένους τομείς, σημαντικοί φάκελοι παρέμειναν ημιτελείς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο σχέδιο για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα στη Θέουτα απέδειξαν ότι το μεταναστευτικό ζήτημα μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό εργαλείο για τρίτες χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στην απουσία προόδου στα θέματα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και του παγκόσμιου ρόλου της Ε.Ε., με την έννοια της εμβάθυνσης της κοινής αμυντικής πολιτικής και των δυνατοτήτων της ενισχυμένης συνεργασίας, της διαδικασίας διεύρυνσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στην παρέμβασή της στην ενότητα με θέμα τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η πρώην υπουργός, Γιαννάκου υπογράμμισε τη σημασία της ισότιμης συνεργασίας των εθνικών κοινοβουλίων, ενώ σημείωσε ότι η Διάσκεψη θα πρέπει να εξετάσει -μεταξύ άλλων- την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, αλλά και τη διαμόρφωση ενιαίας ταυτότητας της Ε.Ε. στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αν. τομεάρχης Εξωτερικών, παρενέβη στην ενότητα με θέμα: «Κοινωνική Ευρώπη: Ποιο μοντέλο για την τριπλή μετάβαση: κλιματική, πράσινη, ψηφιακή;» σημείωσε ότι η πορτογαλική προεδρία ορθά έδωσε έμφαση στον Κοινωνικό Πυλώνα, τα κοινωνικά δικαιώματα, τη μείωση των ανισοτήτων και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και την ταχεία εκκίνηση των προγραμμάτων ανάκαμψης για άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επισήμανε ωστόσο ότι η Ευρώπη υστερεί στη διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας συμβιβαζόμενη με προγράμματα κατώτερα του αναμενόμενου, υποστηρίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαία μια αποφασιστική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους ως επίπτωση της πανδημίας, ώστε να μη γίνει η αφορμή για νέα λιτότητα.  Κλείνοντας, ο κ. Μπουρνούς ζήτησε την οριστική αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και την αντικατάστασή του μ’ ένα σύμφωνο, που δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ισότιμη ανάπτυξη όλων των οικονομιών στην Ευρώπη.

Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών, ο κ. Καιρίδης μιλώντας στην ενότητα για την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, συνεχάρη την Επιτροπή για τη συμφωνία στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι η προβλεπόμενη χρηματοδότηση ίσως να μην επαρκεί, ειδικά συγκρινόμενη με τη δημοσιονομική επέκταση που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, πρότεινε δε την περαιτέρω ενίσχυσή τους, αλλά και τη δημιουργία μόνιμων μηχανισμών. Ο κ. Gentiloni, στη δευτερολογία του, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον βαθμό επιτυχίας του ταμείου.   

Κατηγορίες Άρθρου:
Επικαιρότητα · Ευρώπη