Καλωσόρισμα Μπάιντεν από Ευρωπαίους ηγέτες

22 Ιανουαρίου, 2021 - 1:35 πμ
75
Views
Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την ορκωμοσία Biden ως ευκαιρία για την ΕΕ να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και απειλές για τη δημοκρατία.
 Την Τετάρτη το πρωί, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen την ορκωμοσία του Joe Biden ως νέου προέδρου των ΗΠΑ και την πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Charles Michel άνοιξε τη συζήτηση λέγοντας: «Σήμερα είναι μια ευκαιρία να αναζωογονήσουμε τη διατλαντική μας σχέση, η οποία έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κόσμος έχει γίνει πιο σύνθετος, λιγότερο σταθερός και λιγότερο προβλέψιμος. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειάζεται εμείς ως Ευρωπαίοι να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας με σταθερότητα, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να προωθήσουμε τις αξίες μας. Μαζί με τις ΗΠΑ, πρέπει να είμαστε το θεμέλιο της βασιζόμενης σε κανόνες διεθνούς τάξης και να εργαστούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων». 
Η Ursula von der Leyen πήρε το λόγο στη συνέχεια: «Η Ευρώπη έχει τώρα έναν φίλο στον Λευκό Οίκο και είναι έτοιμη για μια νέα αρχή με τον παλαιότερο και πιο αξιόπιστο εταίρο της. Πρέπει να πιέσουμε για να αλλάξουν τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση τις κοινές μας αξίες», για τη δημοκρατία, την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση της πανδημίας και την ψηφιοποίηση. Αναφερόμενη στην εισβολή στο Καπιτώλιο που διοργανώθηκε μέσω του διαδικτύου και στη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση,  ζήτησε τη συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των τεχνολογικών κολοσσών. «Η ανεξέλεγκτη πολιτική δύναμη των κολοσσών του διαδικτύου πρέπει να τιθασευτεί», καθώς η συμπεριφορά τους πρέπει να υπαγορεύεται από νόμους και όχι από «αυθαίρετες αποφάσεις που λαμβάνονται από κάποιον διευθύνοντα σύμβουλο της Silicon Valley», δήλωσε. 

Κατηγορίες Άρθρου:
Επικαιρότητα · Ευρώπη