Καναδάς: Επέκταση των σχεδίων διαχείρισης για τη μείωση της ρύπανσης στα χωράφια – στάβλους

15 Ιανουαρίου, 2022 - 1:18 μμ
53
Views

Προσπάθεια, για ν΄αλλάξει το τοπίο με τον ευτροφισμό και την άνθηση των φυκιών, καταβάλλει ο Καναδάς, σε ορισμένες επαρχίες του κι ήδη έχουν επιβληθεί σχέδια διαχείρισης για τις θρεπτικές ουσίες ανά αγρόκτημα. 

Ο Καναδάς είναι μία από τις χώρες, που μετανάστευσαν Έλληνες ήδη από τον 16ο αιώνα – με τον Κεφαλλονίτη Ιωάννη Φωκά να θεωρείται ο πρώτος ενώ το μεταναστευτικό ρεύμα κορυφώθηκε στη δεκαετία του ΄60 με κύριες περιοχές το Τορόντο, το Μόντρεαλ, το Βανκούβερ. Περίπου 271.500 είναι οι Έλληνες του Καναδά, ενώ μία πολύ μικρή μερίδα Ελλήνων μετανάστευσε εκεί λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Παρότι θεωρείται τεχνολογικά προηγμένη χώρα δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Το success story του είναι η παραγωγή βοοειδών και μοσχαριών, το σιτάρι, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, το λάδι ελαιοκράμβης, τα αβγά, οι πατάτες, τα αρτοσκευάσματα κ.ά. Η παραγωγή κρέατος αφορά περίπου στο ¼ της αγροβιομηχανίας της ενώ το 10,7% αφορά στην παραγωγή ποτών.

Λωρίδες προστασίας από τις εκπλύσεις

Ελέω κλιματικής αλλαγής, την οποία βίωσαν σκληρότατα το καλοκαίρι του 2021, οι Καναδοί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τώρα, προβλέπουν λωρίδες προστασίας γύρω από τις πηγές επιφανειακών κι υπόγειων υδάτων ώστε ν΄αποφεύγονται τα φαινόμενα έκπλυσης θρεπτικών ουσιών. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, γιατί, όταν έχουμε καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, υπάρχει έκπλυση των εδαφών.

 Τα μεν εδάφη μένουν χωρίς γόνιμο έδαφος, το οποίο παρασύρεται, τα δε ποτάμια παρασύρουν τα χώματα, που έχουν υποστεί τη λίπανση με κίνδυνο για τη ρύπανση και των νερών και των εδαφών, στα οποία καταλήγουν τα νερά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας του Καναδά,  η χώρα εξήγαγε σχεδόν 74 δισεκατομμύρια δολάρια σε γεωργικά αγαθά και τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων πρώτων γεωργικών υλών, ψαριών και θαλασσινών και επεξεργασμένων τροφίμων). Ο Καναδάς είναι η 5η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα αγροδιατροφικών και θαλασσινών στον κόσμο, αφού εξήγαγε σε πάνω από 200 χώρες το 2020.

Οι Καναδοί ξόδεψαν 243,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρόφιμα, ποτά, καπνό και προϊόντα κάνναβης το 2019, αντιπροσωπεύοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία οικιακών δαπανών μετά το καταφύγιο. Σχεδόν τα μισά προϊόντα τους αγοράζουν οι Αμερικανοί ενώ έχουν ως δεύτερη κορυφαία αγορά την Κίνα κι επεκτείνονται περισσότερο στον ευρωπαϊκό χώρο.

  • Παραγωγή προϊόντων κρέατος (25,2%) – 30.789.518 $
  • Παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων (13%) – 15.900.627 $
  • Παραγωγή ποτών (10,7%) – 13.029.916 $
  • Αρτοποιεία κι επεξεργασία τορτίγιας (10,2 $) – 12.433.606 $

Ο Καναδάς θεωρείται ιδιαίτερα προχωρημένος ως χώρα σε ό, τι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων από αγροτικές χρήσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ ο Κανονισμός Διαχείρισης Θνησιμότητας Ζωικής κοπριάς ορίζει διάφορες απαιτήσεις για τη χρήση, τη διαχείριση και την αποθήκευση της ζωικής κοπριάς για τη μείωση της ρύπανσης του νερού από τα ζώα. 

Απαιτούνται άδειες για την κατασκευή, τροποποίηση ή επέκταση εγκαταστάσεων αποθήκευσης κοπριάς και ειδικοί περιορισμοί, όπως μέγιστος πληθυσμός ζώων, περιορισμοί περίφραξης, περιορισμοί στις εργασίες αποστράγγισης και ύδρευσης. Αυτός ο κανονισμός, που σε άλλες περιοχές ισχύει από το 1998, αλλού από το 2002 κ.ά. σήμερα επεκτείνεται προκειμένου ο Καναδάς να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα ως προς τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα.

Κατηγορίες Άρθρου:
Επικαιρότητα · Κόσμος