ΟΑΕΔ: Ας τον κλάψουμε κι αυτόν επί Χατζηδάκη…

12 Απριλίου, 2022 - 3:05 μμ
34
Views

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Διοίκηση, τις Σχολές Μαθητείας, το ΙΕΚ και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) του ΟΑΕΔ Ιωαννίνων πραγματοποίησε η Μερόπη Τζούφη. Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζήτησε διεξοδικά με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση για τον σαρωτικό ανασχηματισμό του οργανισμού, που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος του ΟΑΕΔ στην Ήπειρο, μια περιφέρεια που καταγράφει σταθερά υψηλούς δείκτες ανεργίας. Επίσης σημειώθηκε η διαχρονική συνεισφορά του οργανισμού στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως και στην υλοποίηση προγραμμάτων που καλύπτουν ανάγκες ανέργων και επιχειρήσεων. Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα στελέχωσής του με μόνιμο και έμπειρο προσωπικό για την τεχνολογική υποστήριξη, τη μηχανοργάνωση και την εργασιακή συμβουλευτική.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Τζούφη, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δουλειές ξανά», δεν αποσκοπεί ούτε στην ενδυνάμωση του ΟΑΕΔ, ούτε στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ούτε στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Αντίθετα, αποτελεί ένα ακόμα νομοθέτημα εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων και περαιτέρω συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των ανέργων. Ενδεικτική, όπως υπογραμμίζει η πρώην υφυπουργός και νυν βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι η πρόθεση της ΝΔ να διαγράφονται οι άνεργοι από τα μητρώα και να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας μετά από δύο χρόνια. Παρόμοια, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή βοηθημάτων και παροχών.

Αναφορικά με τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ στα Ιωάννινα, σημείωσε ο αριθμός των σπουδαστών είναι μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στην υποβάθμιση των πτυχίων από το υπουργείο Παιδείας (από επίπεδο 4 σε επίπεδο 3 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων), παρά τις επικοινωνιακές κορώνες υπουργείου και κυβέρνησης για την «αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης & κατάρτισης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το δημόσιο ΚΕΚ του ΟΑΕΔ έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις έπειτα από διαβούλευση με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Ωστόσο, η κεντρική διοίκηση του οργανισμού κωλυσιεργεί και δεν εγκρίνει τις προτάσεις, στερώντας από τους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα συμμετοχής και ανάπτυξης δεξιοτήτων προκειμένου να ανταποκριθούν επαρκέστερα στις τρέχουσες εργασιακές ανάγκες.

Καταληκτικά, οι άνθρωποι του οργανισμού αγωνιούν για τις κυβερνητικές αλλαγές και φοβούνται πως μεθοδεύεται η διάλυση του ΟΑΕΔ, συρρικνώνοντας περαιτέρω τις δομές κοινωνικών παροχών – ειδικά για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την εκπαίδευση και κατάρτιση χιλιάδων νέων, την ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως και την ενίσχυση των υποδομών του κοινωνικού κράτους – το μόνο καταφύγιο πολλών χιλιάδων ανθρώπων που δοκιμάζονται και πάλι από την οικονομική κρίση, την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Κατηγορίες Άρθρου:
Επιχειρηματικότητα · Εργασία