Πολυμετοχικό φωτοβολταϊκό πάρκο- Συνεργασία Ένωσης Αγρινίου – kIEFER

7 Μαΐου, 2021 - 9:48 πμ
61
Views

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας είναι πολυμετοχικό και ανήκει σε 500 οικογένειες Αιτωλοακαρνάνων.

Στην τελική ευθεία η σύνδεση των φωτοβολταϊκών έργων της kIEFER και της Ένωσης Αγρινίου, που αλλάζουν το μοντέλο ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα. Πρόκειται για ενεργειακή κοινότητα, συνολικής ισχύος 100 ΜW, που ανέπτυξε και κατασκεύασε η εταιρεία kIEFER

Υπολογίζεται ότι τα έργα, θα τεθούν σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2021. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ήδη κατασκευασμένο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα, μια επένδυση μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ, στην οποία μετέχουν περί τις 500 οικογένειες Αιτωλοακαρνάνων και ευνοούνται άμεσα άλλες 2.200.

kIEFER και Ένωση Αγρινίου καινοτομούν και αλλάζουν τα δεδομένα στην ενέργεια αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες ενεργειακές δυνατότητες της αγοράς και δημιουργώντας ένα ενεργειακό περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής.

Κεντρικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα, καθώς βασική επιδίωξη είναι η παραγωγή προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες.

Το προφίλ των έργων στο Αγρίνιο

Η kIEFERTEK συνεργάζεται με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Αγρινίου», αφενός μεν για την ανάπτυξη μεγάλων πολυμετοχικών έργων ΑΠΕ, αφετέρου για την ενσωμάτωση ενεργειακών συστημάτων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε το 2018, με την έκθεση Agrotica 2018, όπου οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τεχνολογίες βιοαερίου και φωτοβολταϊκών πάνελ και για τις δυνατότητες επένδυσης και χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε αυτό τον τομέα.

Από τη συνεργασία των δύο φορέων δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο κατασκευασμένο φωτοβολταϊκό πάρκο, που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα στην περιοχή Κατούνα της Αιτωλοακαρνανίας. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την ProCreditBank και κατασκευάστηκε από την εταιρεία kIEFER.

Όπως λένε οι δημιουργοί του, το διαφορετικό με αυτό το έργο είναι ότι είναι «λαϊκής βάσης» δηλαδή λειτουργεί με τη συμμετοχή 500 οικογενειών από την τοπική κοινωνία. Αυτό το έργο αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό παράδειγμα και οδηγό για ολόκληρη την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Αγρινίου ομαδοποίησε τα έργα και κατασκευάζει η ίδια τον υποσταθμό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παραγωγούς να μετέχουν, κάτι που πρακτικά θα ήταν αδύνατο, αν το επιχειρούσαν μεμονωμένα, λόγω κορεσμού του δικτύου.

Το προφίλ των εταιρειών

Η kIEFERTEK θεωρείται μία από τις ελληνικές εταιρείες, που αναπτύσσεται ραγδαία στον αναπτυσσόμενο τομέα της ενέργειας. Έχει στο ενεργητικό της την ανάπτυξη και κατασκευή έργων συνολικής ισχύος 300 MW.

Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις που αφορούν την ανάπτυξη, το σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή αλλά και τη συντήρηση ενεργειακών συστημάτων. Επιπρόσθετα αναλαμβάνει την διαμεσολάβηση με μεγάλο τραπεζικό οίκο του εξωτερικού για τη χρηματοδότηση των έργων, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ.

Η Ένωση Αγρινίου είχε κι έχει τεχνογνωσία πάνω στον χώρο των φωτοβολταϊκών πάνελ. Λόγω των προβλημάτων στην καλλιέργεια καπνού στράφηκε γρήγορα σε νέες λύσεις κι υπήρξε από τους πρωτοποριακούς συνεταιρισμούς στο θέμα των ΑΠΕ. Έτσι κι η εταιρεία kIEFER καλείται να μεταφέρει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της και συνεχίζει τις επενδύσεις, όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.