ΚΕΟΣΟΕ: Μειωμένος – ανομοιόμορφος τρυγητός από άποψη ποσότητας, καλή η ποιότητα, χαμηλές οι τιμές

26 Οκτωβρίου, 2021 - 3:47 πμ
97
Views

Μέσα σε κλίμα ενότητας και συνεταιριστικής αλληλεγγύης ψηφίσθηκε ομόφωνα ο απολογισμός πεπραγμένων της Διοίκησης της ΚΕΟΣΟΕ για τα έτη 2019 και 2020.

Η 59 η Γ.Σ. της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης των Ελλήνων αμπελουργών, που πραγματοποιήθηκε στις 21/10/2021 με την συμμετοχή των αντιπροσώπων των οινοποιητικών συνεταιρισμών μελών της ΚΕΟΣΟΕ, εξέδωσε στο τέλος των εργασιών της, ψήφισμα σχετικό με την κατάσταση του αμπελοοινικού τομέα και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα πρέπει να υπάρξουν για την ομαλοποίηση της αγοράς.

Το ψήφισμα σε σχέση με τον φετινό τρυγητό:

Ο τρυγητός φέτος εξελίχθηκε ανομοιόμορφα και με ιδιαιτερότητες ανά την Ελλάδα. Στην Βόρεια Ελλάδα ο τρυγητός και από άποψη ποσοτήτων και από άποψη ποιότητας εξελίχθηκε καλύτερα. Υπήρξαν περιοχές, όπως για παράδειγμα στην μεγάλη αμπελουργική ζώνη του Τυρνάβου, όπου οι απανωτές ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλάζι, καύσωνας, πλημμύρες και πάλι χαλάζι) περιόρισαν σημαντικά την προσδοκώμενη συγκομιδή.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η πτώση της παραγωγής ήταν επίσης σημαντική, χωρίς όμως ιδιαίτερα, όσον αφορά την ποιότητα.
 Η συνολική παραγωγή της χώρας: ανήλθε σε 171.040 tn οίνου (μειωμένος κατά 25,9%)
 Τα αποθέματα στις 31.7.2021 καταγράφηκαν και πάλι στο υψηλό επίπεδο των 2.641.087 hl

 Οι τιμές σταφυλιού στον παραγωγό αυξήθηκαν από 5%-10% μετά από την περσινή μείωση που ήταν της τάξης του 30%-50%.
 Κατά συνέπεια το αμπελουργικό εισόδημα για άλλη μια φορά συνέχισε την κατιούσα
Όσον αφορά στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και στήριξης της αμπελουργίας, επί της ουσίας λειτούργησαν 2 από τα 5 προταθέντα μέτρα.


1) Ο πράσινος τρυγητός με προϋπολογισμό 1.504.823 € μέτρο στο οποίο υπέβαλαν αιτήματα 1285 δικαιούχοι σε περιορισμένο χρόνο εφαρμόσθηκε σε 5.827 στρέμματα το 2021, με χαμηλή όμως αποζημίωση ανά ποικιλία.
2) Η απόσταξη κρίσης, λειτούργησε για 125 οινοποιεία τα οποία προχώρησαν σε απόσταξη 34.000 τόνων οίνου με προϋπολογισμό 20.501.000 € το 2020 και για 83 οινοποιεία, τα οποία προχώρησαν σε απόσταξη 22.770 tn οίνων με προϋπολογισμό 12.075.642 € για το 2021.

Τα μέτρα για οινοποιεία

Το μέτρο αναμφίβολα βοήθησε τα οινοποιεία, όπως ειπώθηκε από τα στελέχη της ΚΕΟΣΟΕ, αποτέλεσε όμως παράλληλα και ευκαιρία αθέμιτης κερδοφορίας για τους κερδοσκόπους. Η αποθεματοποίηση, η χρηματοοικονομική διευκόλυνση για την ενίσχυση της ρευστότητας και η εφαρμογή του Μέτρου 21 για την πληγείσα πολλαπλώς αμπελουργία δεν υιοθετήθηκαν.

Εν κατακλείδι, διαπίστωσαν ότι διατέθηκαν σημαντικά ποσά στην αγορά, πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις και ελάχιστα ψίχουλα στον αγροτικό χώρο.

Όσον αφορά στο πλαίσιο των στόχων και των διεκδικήσεων της ΚΕΟΣΟΕ χωρίς μακρόσυρτες αναλύσεις, θεωρίες και ανώφελους προβληματισμούς και χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, όπως τονίστηκε στην ανακοίνωσή της, έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί με κάθε μέσο, το επάγγελμα και τον κλάδο που έχει ζήσει γενιές και γενιές αμπελουργών. Πρώτα απ’ όλα οφείλει :


 Να στηρίξει την προσπάθεια ενιαίας έκφρασης του συνεταιριστικού χώρου μέσα απ’ τις τάξεις της ΕΘΕΑΣ
 Να διεκδικήσει λύση εδώ και τώρα στο διαχρονικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής Γεωργίας, που σχετίζεται με την μορφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, επιλύοντας το ζήτημα της γης μέσα από παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα που θα βελτιώσουν το μέγεθος και κατά επέκταση τους όρους βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας και εν προκειμένω της ελληνικής αμπελουργίας
 Ειδικά για τον κλάδο, που, όπως σημειώνουν, μαστίζεται και ταλαιπωρείται, τονίστηκε ότι :

o Απ’ τις συνθήκες μιας αγοράς ανεξέλεγκτης και προβληματικής, που τροφοδοτεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό και δυσκολεύει την λειτουργία των υγιών επιχειρήσεων
o Μιας αγοράς, που οι ελληνοποιήσεις και οι παράτυπες οινοποιήσεις είναι ο κανόνας του παιχνιδιού
o Μιας αγοράς, που διαμορφώνει τιμές για το πρωτογενές προϊόν τέτοιες, που οδηγούν στην διόγκωση των εκτάσεων εγκατάλειψης των αμπελώνων

Τονίστηκε πως θα πρέπει για την συγκρότηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας θα πρέπει ν΄ ακυρωθούν οι προαναφερόμενες παθογένειες και να δοθούν προοπτικές στον κλάδο.

Τέλος και λαμβάνοντας υπόψιν τις αρνητικές συνθήκες, που βιώνει ο αγροτικός τομέας, ζητήθηκε:
 Να υπάρξει αναθεώρηση και βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των αγροτών
 Να αντιμετωπιστούν με ανάλογες παρεμβάσεις, με μεθοδικότητα και σε επιστημονική βάση, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που απειλούν με ερημοποίηση το μεγαλύτερο μέρος της χώρας