Αλήθειες και μύθοι για το πρωκτικό σεξ

12 Ιουλίου, 2021 - 10:39 πμ
114
Views

Πρωκτικό σεξ: Τι πρέπει να ξέρετε

Πολλοί το ψιθυρίζουν, περισσότεροι το ζητάνε, αρκετές το αρνούνται, κάποιοι/κάποιες το απολαμβάνουν. Ο λόγος για το πρωκτικό σεξ. Ένα θέμα ταμπού για πάρα πολλούς, ένας «απαγορευμένος καρπός» για άλλους.

Η ουσία, όμως, παραμένει. Το πρωκτικό σεξ πολλοί ελάτρεψαν, τα ρίσκα του ουδείς. Γιατί μπορεί να είναι μεγάλη η απόλαυση στον συγκεκριμένο τρόπο ερωτικής επαφής, αλλά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία είναι αρκετοί. H, δε, δαιμονοποίηση του πρωκτικού σεξ ως μη φυσιολογικό (παρά φύση) συχνά οδηγεί στον αφορισμό του. Όμως, ανεξάρτητα από την όποια ηθική διάσταση, υπάρχει και αυτή της υγείας, στην οποία αξίζει να σταθούμε.

Τι είναι, λοιπόν, το πιο σημαντικό στην πρωκτική σεξουαλική επαφή;

«Και σε αυτή τη μορφή συνουσίας πρέπει να χρησιμοποιείται προφυλακτικό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ο πρωκτός δεν είναι φτιαγμένος βιολογικά και ανατομικά για διείσδυση.Ο ιστός του ορθού είναι λεπτός και δεν έχει την ίδια ελαστικότητα με τον κόλπο. Οπότε υπάρχει πιθανότητα να σκιστεί και να δημιουργηθεί πληγή, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενανοσήματα (ΣΜΝ).

Εννοείται ότι το προφυλακτικό πρέπει να αλλάζεται οπωσδήποτε, σε περίπτωση που πρόκειται να ακολουθήσει κολπικό σεξ, για την αποφυγή μεταφοράς βακτηριδίων», υπογραμμίζει ο Χειρουργός Ουρολόγος – ΑνδρολόγοςMD,Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας.

Και προσθέτει: «Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το πρωκτικό σεξ είναι η σεξουαλική συμπεριφορά με τον υψηλότερο κίνδυνο για τις λοιμώξεις από τον ιό HIV και από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).Οι άνδρες, που δεν χρησιμοποιούνπροφυλακτικό και έχουν συχνή πρωκτική επαφή, διατρέχουν –εκτός από αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιου ΣΜΝ– και τον κίνδυνο εμφάνισηςφλεγμονών του προστάτη».

5+2 πράγματα που πρέπει να ξέρετε, αλλά δεν τολμάτε να ρωτήσετε

Ναι στην καθαριότητα. Η σωστή προετοιμασία του πρωκτού πριν από το σεξ είναι κομβικής σημασίας και οι λόγοι είναι ευνόητοι. Εάν γνωρίζετε ότι θα κάνετε πρωκτικό σεξ, συστήνεται να αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων, τα οποία μπορεί να σας προκαλέσουν φούσκωμα ή ακόμη και διάρροια. Η κένωση πριν από την επαφή και η σχολαστική καθαριότητα της περιοχής με πολύ νερό είναι απαραίτητη. Ορισμένοι συνιστούν να γίνεται κλύσμα, ώστε η περιοχή να καθαρίσει εντελώς.

Όχι στη βιασύνη. Η περιοχή δεν σηκώνει βεβιασμένες κινήσεις. Καλό είναι να έχει προηγηθεί η χρήση ενός και στη συνέχεια δύο δακτύλων, ώστε ο πρωκτός να προετοιμαστεί για την είσοδο του πέους. Οι απότομες και οι γρήγορες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο και τραυματισμό στην περιοχή. Σταματήστε εάν ο/η σύντροφός σας νιώσει ενόχληση, δυσφορία ή πόνο.

Ναι στο λιπαντικό. Η χρήση εντός λιπαντικού, «φιλικού» προς το προφυλακτικό, βοηθάει πολύ. Διευκολύνει την είσοδο του πέους, καθώςλιπαίνει την περιοχή. Προσοχή! Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χρήση σάλιου ως λιπαντικό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γονόρροια σε άνδρες, που κάνουν σεξ με άνδρες.

Ναι στα ερωτικά βοηθήματα. Στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά βοηθήματα για την περιοχή του πρωκτού, σε διάφορα μεγέθη, τα οποία συμβάλλουν στην εξοικείωση με τη διείσδυση.

Δεν είναι για χόρταση.Οι συχνές πρωκτικές επαφές μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση του σφιγκτήρα και άρα ακράτεια. Αρκετοί επιστήμονες δεν συμφωνούν με αυτό, αλλά ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι υπάρχει πιθανή σχέση ανάμεσα στην ακράτεια κοπράνων και το πρωκτικό σεξ.

Μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη. Επικρατεί η άποψη ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος μετά από πρωκτικό σεξ.Αυτό δεν είναι απολύτως αληθές, καθώς είναι δυνατόν το σπέρμα να εισέλθει στον κόλπο μετά το πρωκτικό σεξ. Άλλος ένας λόγος για χρήση προφυλακτικού.

«Ενοχλεί» τις αιμορροΐδες.Το πρωκτικό σεξ μπορεί να ερεθίσει τις αιμορροΐδες σε μερικούς ανθρώπους. Δεν είναι, όμως, πιθανό να προκαλέσει αιμορροϊδοπάθεια, αν δεν υπάρχει, ήδη, πρόβλημα.

Έχει κάποιο πλεονέκτημα;

Το πρωκτικό σεξ, ωστόσο, δεν έχει μόνο μειονεκτήματα. Μπορεί να υπάρξει έντονος οργασμός από την πρωκτική διείσδυση. Επίσης, στην περίπτωση που αποτελεί επιλογή και των δύο συντρόφων, μπορεί να εντείνει την οικειότητα και να εκπληρώσει μύχιες ερωτικές φαντασιώσεις.

«Στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού υπάρχουν άφθονες νευρικές απολήξεις, που μπορεί να κάνουν το πρωκτικό σεξ ευχάριστο και για τους άνδρες και για τις γυναίκες», εξηγεί ο κ. Ρόκκας.

«Το γεγονός, εξάλλου, ότι το πρωκτικό σεξ είναι για κάποιους ταμπού ή «απαγορευμένο», το κάνει ελκυστικό για πολλούς. Εκτός από τη διείσδυση του πέους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ερωτικά παιχνίδια. Είναι σημαντικό να διασαφηνίσουμε ότι ενώ το πρωκτικό σεξ συνήθως συνδέεται με την ανδρική ομοφυλοφιλία, συνηθίζεται και στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις».

Λίγες πληροφορίες ακόμη

Σύμφωνα με τη Wikipedia, συχνά οι απόψεις σχετικά με το πρωκτικό σεξ είναι αμφιλεγόμενες σε διάφορους πολιτισμούς. Σε πολλές θρησκείες εκδηλώνονται απαγορεύσεις εναντίον του πρωκτικού σεξ μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών και οι όποιες σχετικές συζητήσεις αποτελούν ποινικό αδίκημα σε ορισμένες χώρες, το οποίο τιμωρείται με σωματική ή θανατική ποινή.

Η πρωκτική επαφή αποτελεί ερωτική πράξη ευρέως αποδεκτή εδώ και αιώνες. Μάλιστα, σε παλιότερες εποχές, ορισμένες γυναίκες προτιμούσαν την ευχαρίστηση, που προσέφερε το πρωκτικό σεξ, καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν κολπικό σεξ, υπακούοντας, θέλοντας και μη στις απαγορεύσεις και στους άτυπους κοινωνικούς κανόνες, που τις εμπόδιζαν κι ενίοτε τις εμποδίζουν μέχρι σήμερα να εκδηλώσουν τη σεξουαλικότητά τους.

«Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην ερωτική του ζωή. Όμως ο κίνδυνος σοβαρών μολύνσεων στην ευαίσθητη αυτή περιοχή είναι υπαρκτός και χρειάζεται προσοχή», καταλήγει ο κ. Ρόκκας.

Κατηγορίες Άρθρου:
Οικογένεια · Σεξ