Η αυθεντική Κρήτη κι “Η κυρά του Δράκου”

14 Μαρτίου, 2022 - 11:37 μμ
235
Views

«Η Κυρά του Δράκου» από τις εκδόσεις Κομνηνός με συγγραφέα την Άννα Στεργίου είναι ένα νέο λογοτεχνικό βιβλίο. Μοσχοβολά Κρήτη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Είναι μία σύγχρονη νουβέλα, μία ιστορία αγάπης με φόντο την Κρήτη, που ακροβατεί ανάμεσα στις παλαιές παραδόσεις και στις σύγχρονες αντιλήψεις.

Ο Δράκος Σαπουντζής δεν είναι ένα πρόσωπο τυχαίο. Είναι ένας παραδοσιακός βοσκός, από τα ορεινά της Κρήτης, που έχει συνηθίσει να ζει απομονωμένος. Είναι ένα σύμβολο της ορεινής Κρήτης, που χάνεται. Αξιοπρεπής αλλά για τους πολλούς, αγροίκος, με μία πρωτόγονη αίσθηση δικαίου μέσα του. Κουβαλά ιδανικά αλλά κι αντιλήψεις, που σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένες.

Η Χριστίνα Βασιλείου από τον Πειραιά είναι ένα κορίτσι με όνειρα, φιλοδοξίες, που αντιπροσωπεύει την νέα γυναίκα, που έχει αυτοπεποίθηση. Δεν τη γεμίζουν οι παραδοσιακές αντιλήψεις για τον έρωτα και τον γάμο. Όνειρό της είναι να προχωρήσει στην επιστήμη της. Εκείνη θα του δείξει το καινούργιο αλλά αυτός θα είναι ο μέντοράς της, που θα τη μυήσει στη φύση και στον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Μαζί του θ΄ ανακαλύψει τις χαρές του βουνού, θα διδαχτεί τη φιλοξενία, την αγάπη, τον έρωτα. Η σχέση αυτή θα δοκιμαστεί έντονα από ένα τραγικό περιστατικό, που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Φόντο σ΄αυτήν τη φανταστική ιστορία αγάπης το Ρέθυμνο της δεκαετίας του ’90, οι καταλήψεις, οι απόψεις των ντόπιων και των φοιτητών, οι αντιφάσεις ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και στην εκπαιδευτική κοινότητα, τα έθιμα στον σύγχρονο κόσμο.

Το βιβλίο, στις 502 σελίδες του, έχει κεντρικούς ήρωες τη Χριστίνα και τον Δράκο αλλά θίγει ζητήματα για τις σχέσεις των ανθρώπων, τις διαφορετικές κουλτούρες, κι όλα αυτά με μία φρέσκια ματιά. Επιχειρεί ν΄αποτυπώσει πως το διαφορετικό είναι δίπλα μας, κοντά μας. Οι διαφορετικοί υποπολιτισμοί, που αναπτύσσονται, ακόμη και μέσα στην ίδια την κοινωνία, που ζούμε και δημιουργούν ενίοτε εκρηκτικό σκηνικό…

Η συγγραφέας του βιβλίου, Άννα Ι. Στεργίου έζησε στην Κρήτη κι έχει επαφές με το νησί από τα χρόνια των σπουδών της μέχρι σήμερα. Επομένως, ανοίγει έναν κοινωνιολογικό διάλογο με το νησί, πάνω στο διαπολιτισμικό άλλο. Είναι το 3ο λογοτεχνικό της βιβλίο, το πρώτο ήταν “Τα μάτια του φόβου” από τις εκδόσεις Λιβάνη, το δεύτερο ήταν η ιστορική βιογραφία “Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού”, το τρίτο είναι “Η κυρά του Δράκου”.

Το βρίσκετε στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ή μπορείτε να το παραγγείλετε από το e-shop των εκδόσεων Κομνηνός…

Κατηγορίες Άρθρου:
Οικογένεια · Τέχνες & Θεάματα