«Ο δίδυμος καπιταλισμός». Το νέο βιβλίο της Άννας Στεργίου ξαναφέρνει την Κοινωνιολογία στο προσκήνιο…

20 Αυγούστου, 2023 - 1:16 πμ
991
Views

Ποιες είναι οι δυο όψεις του, που καθορίζουν την ανάπτυξη της Ελλάδας και του κόσμου μας; Τι αλλαγές έρχονται στη ζωή μας; Ποιος είναι ο “Υπερπλούσιος”;

Το νέο βιβλίο της Άννας Στεργίου: «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» εμβαθύνει πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα με την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή τεχνολογία ως ένα νέο ιστορικό στάδιο της Δ’ βιομηχανικής επανάστασης και δίνει άμεσα ή έμμεσα απαντήσεις σε σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας και της γεωπολιτικής.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο δίδυμος καπιταλισμός» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Αυγούστου στις 8 μ.μ. το βράδυ στον πολιτιστικό χώρο  Πάνθεον στην Ηγουμενίτσα από τις εκδόσεις Κομνηνός και το βιβλιοπωλείο Μητσέλου.

Τι σηματοδοτεί ο Δίδυμος Καπιταλισμός;

Το βιβλίο περιλαμβάνει 486 σελίδες και 30 κεφάλαια ενώ η βιβλιογραφία είναι καταγεγραμμένη ηλεκτρονικά και δημιουργεί νέα μεθοδολογικά εργαλεία πάνω στην Κοινωνιολογία της Ενέργειας και την Ψηφιακή Κοινωνιολογία. Αποτελεί ταυτόχρονα και μία ηχηρή απάντηση απέναντι στους κυβερνώντες που απέκλεισαν ουσιαστικά την Κοινωνιολογία από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση βγάζοντάς την από μάθημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

«Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει την κλασική κοινωνιολογία με την πολιτισμική ανθρωπολογία και «διαβάζει» με σύγχρονο τρόπο τον κόσμο μας. Σκιαγραφεί τις εξελίξεις στην τηλεκπαίδευση, την τηλεργασία, τη ρομποτική αλλά εστιάζει και στις κοινωνικές ανισότητες, που απορρέουν από την πράσινη ενέργεια και την ψηφιακή τεχνολογία.

Η κοινοβουλευτική συντάκτρια, Άννα Στεργίου κι υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές του Μάη και του Ιουνίου 2023 για τον νομό Θεσπρωτίας σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (90-94). Αμέσως μετά άρχισε τη δημοσιογραφική της καριέρα το 1994 από την ιστορική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».  Εργάστηκε σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά κι ιστοσελίδες σε διάφορες θέσεις ευθύνης.

Το νέο βιβλίο της Άννας Στεργίου αναφέρεται διεξοδικά στις αλλαγές που συμβαίνουν στο τωρινό στάδιο καπιταλιστικής ανάπτυξης, στον νέο ψηφιακό άνθρωπο και την ψηφιακή οικογένεια, στην κλιματική κρίση. Μιλά για τον «πράσινο» και ψηφιακό πλούτο και για τη νέα χωρικότητα, που διαμορφώνεται.

Το 6ο κατά σειρά βιβλίο της συγγραφέως αποτελεί την επικαιροποιημένη διπλωματική εργασία της στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (2020-22) με τίτλο: «Κλιματική Κρίση, Ψηφιακές Τεχνολογίες κι Επικοινωνία» στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων με διευθυντή τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, που της χάρισε και το μάστερ Κοινωνιολογίας.

Τα βιβλία της συγγραφέως Άννας Στεργίου

  • Η Άννα Στεργίου πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική πεζογραφία το 2004 με το βιβλίο της «Τα μάτια του φόβου» από τις εκδόσεις Λιβάνη κι ανακηρύχθηκε το 2005 «Γυναίκα της Θεσπρωτίας» της Χρονιάς από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου.
  • Ακολούθησε η βιογραφία «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού» από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη (2014).
  • Το 2022 εκδόθηκαν τα δυο παιδικά της βιβλία: «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Η κλοπή των λαγηνιών από το Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας» κι «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Το κυνήγι των λαθρέμπορων ζώων στην Κένυα».
  • Την ίδια χρονιά (2022) εκδόθηκε και το μυθιστόρημά της «Η κυρά του Δράκου» από τις εκδόσεις Κομνηνός.  

Την εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο πατέρα της Γιάννη Στεργίου για τα 20 χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βάσω Γκόρου.

Για το βιβλίο μιλούν οι:

  • Γεώργιος Δ. Καψάλης, π. πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ομότιμος καθηγητής & συγγραφέας
  • Άκης Κατσούλας, καθηγητής Κοινωνιολογίας – Οικονομικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση- Σύμβουλος Συμβουλευτικής Εφήβων & συγγραφέας
  • Αλέκος Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας  ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., δικηγόρος
  • Άννα Στεργίου, Msc Κοινωνιολογίας, δημοσιογράφος – συγγραφέας

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Κατηγορίες Άρθρου:
Οικογένεια · Τέχνες & Θεάματα