Έκκληση στους υγιείς πολίτες να προσέλθουν και να δώσουν αίμα!

18 Μαρτίου, 2021 - 6:47 μμ
71
Views

Μείωση στη συλλογή αίματος, που κυμαίνεται σε ποσοστό από 10 μέχρι και 35%!

Έκκληση στους πολίτες να δώσουν αίμα, για να μη χαθεί από έλλειψη ούτε ένας ασθενής κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας, απηύθυνε χτες βράδυ η κυρία Κωνσταντίνα Πολίτη, Αιματολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Επιστημονική Σύμβουλος ΕΟΔΥ & Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης & Επιτήρησης Μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ)!

Η κ. Πολίτη μιλώντας, στην έκτη διαδικτυακή διάλεξη του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με θέμα « Ιατρική των Μεταγγίσεων: Επίκαιρα θέματα σχετικά με την ασφάλεια και ποιότητα του αίματος σε έκτακτες καταστάσεις», αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 καταγράφηκε σημαντική μείωση στη συλλογή αίματος, που κυμαίνεται σε ποσοστό από 10 μέχρι και 35%!

«Η μείωση σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι αιμοληψίες γίνονται εκτός Νοσοκομείων, σε κατάλληλα επιλεγμένους χώρους – σε συνεργασία με Συλλόγους  Εθελοντών Αιμοδοτών, Περιφερειών και Δήμων και σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του ΕΟΔΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια η Επίκουρος Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ η μείωση στη συλλογή του αίματος οφείλεται στη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών, που ήταν απόρροια αφενός των επιβληθέντων περιορισμών στις μετακινήσεις και αφετέρου στον δικαιολογημένο φόβο των πολιτών έναντι του άγνωστου ιού.

Για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας του αίματος η χώρα μας εφάρμοσε αναγκαστικά στρατηγικές εκλεκτικής διάθεσης του αίματος και των συστατικών του, όπως αναβολή μη επείγουσας μετάγγισης, χειρουργείων κ,λ,π.

«Η προσφορά αίματος θα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί η μετάγγισή του είναι ένα από τα συχνότερα και σημαντικότερα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων και για την διεκπεραίωση χειρουργικών, καρδιαγγειακών, ορθοπεδικών, παθολογικών, παιδιατρικών, ογκολογικών, αιματολογικών και άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων» τόνισε η κυρία Πολίτη.

Πληροφορίες: iph@acg.edu

Πρόγραμμα ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων: https://bit.ly/3iUNwH2

Κατηγορίες Άρθρου:
Οικογένεια · Υγεία / Διατροφή