Αναφορά για τα πυρηνόκαρπα κατέθεσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

3 Μαΐου, 2021 - 11:54 μμ
81
Views

Αρωγή σε παγετόπληκτους αγρότες, κονσερβοποιούς και εργαζόμενους, ζήτησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Τη στήριξη των αγροτών, των συνεταιρισμών και των επιχειρήσεων μεταποίησης των φρούτων, που επλήγησαν από τους παγετούς του Μαρτίου και Απριλίου 2021, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με κοινοβουλευτική αναφορά που κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, συνηγορεί στο σχετικό αίτημα, που διατύπωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων, με επιστολή, που του απηύθηναν ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Γιαννακάκης και ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου.

Η κοινοβουλευτική αναφορά Χαρακόπουλου

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που έγινε το προηγούμενο διάστημα αποδέκτης της απόγνωσης των αγροτών του νομού Λάρισας, στην αναφορά του υποστηρίζει ότι οι ζημιές σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν στο 100%.

Αυτό έχει τραγικές συνέπειες για την οικονομία σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Και τούτο διότι, όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα που επισυνάπτει «οι επιχειρήσεις του κλάδου θα λειτουργήσουν με εξαιρετικά μειωμένη δυναμικότητα και ορισμένες ίσως δεν λειτουργήσουν καθόλου”.

Σε άλλο σημείο τονίζεται πως “απειλείται έτσι άμεσα το μέλλον ενός κλάδου που από τα μεταποιημένα προϊόντα (κονσέρβες, χυμοί, κατάψυξη) εισάγει στη χώρα περισσότερα από 400 εκ. ευρώ και από τα νωπά περισσότερα επίσης από 350 εκ. ευρώ και απειλείται η θέση του leader της παγκόσμιας αγοράς για την κομπόστα ροδάκινου που με τόσους κόπους και θυσίες καταχτήθηκε».

Επειδή ο κλάδος των πυρηνοκάρπων αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ανυπέρβλητες αυτές καταστάσεις ζητούν την αρωγή της πολιτείας.

Τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης για τον πρωτογενής τομέα είναι:

 1. Άμεση νέα πρόσληψη γεωπόνων εκτιμητών λόγω της μεγάλης έκτασης των ζημιών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν με ταχύτητα οι εκτιμήσεις.
 2. Προκαταβολή αποζημίωσης ανά στρέμμα με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021, διότι λόγω του υψηλού ποσοστού ζημίας και της έκτασης, οι παραγωγοί μέχρι την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
 3. Να μην καταβληθούν εκτιμητικά τέλη και να γίνει συμψηφισμός της αποζημίωσης με τα ασφάλιστρα αποκλειστικά μόνο για αυτή την περίπτωση των ζημιών. Όσοι κατέβαλαν ήδη εκτιμητικά τέλη, αυτά να συμψηφιστούν.
 4. Να γίνουν τραπεζικές ρυθμίσεις στους πληγέντες παραγωγούς με επιδότηση του επιτοκίου.
 5. Η αποζημίωση να καταβληθεί στο 100% της ζημίας, χωρίς απομειώσεις.
 6. Ποικιλίες των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ τις εξαιρεί να αποζημιωθούν.
 7. Να καταργηθεί το μέγιστο όριο της αποζημίωσης των 70.000 ευρώ και να επανέλθει το όριο των 250.000 ευρώ.
 8. Οπωρώνες στους οποίους επλήγη και το φυτικό κεφάλαιο, να αποζημιωθούν.
 9. Να γίνει αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
 10.  Μέριμνα για την είσπραξη από τις συνεταιριστικές οργανώσεις της αξίας των χορηγηθέντων γεωργικών εφοδίων.

Τα μέτρα στήριξης που προτείνονται για την Τυποποίηση – Μεταποίηση είναι:

 1. Η μειωμένη η και καθόλου λειτουργία των επιχειρήσεων θέτει άμεσα θέμα διατήρησης του μόνιμου προσωπικού και μεγάλο περιορισμό του εποχιακού. Η επιδότηση της εκπαίδευσης εντός του χώρου εργασίας θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας των συμβάσεών τους.
 2. Το ανά μονάδα κόστος των παραγόμενων προϊόντων θα εκτιναχθεί λόγω της σταθερότητας των παγίων δαπανών καθιστώντας την πώλησή τους δύσκολη ως αδύνατη. Η επιδότηση των παγίων δαπανών κατά τη φιλοσοφία του άρθρου 29 του ν.4772/2021 είναι απαραίτητη.
 3. Τα δανειακά προγράμματα των εταιριών είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν με μειωμένη λειτουργία τους. Προτείνεται: Α) Αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων 2021-22 και ρύθμιση των πληρωμών με έναρξη από 31.3.2023 σε βάθος 10ετίας Β) Η πλήρης επιδότηση των δεδουλευμένων τόκων των παραπάνω δανείων.
 4. Οι εταιρίες του κλάδου διαθέτουν ακίνητα μεγάλης επιφάνειας για τους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης. Η τουλάχιστον 2ετής αναστολή καταβολής των φόρων και επιβαρύνσεων που προκύπτουν από αυτά είναι απαραίτητη.
 5. Πολλές εταιρίες «τρέχουν» επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα. Η αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών εύλογα θα δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίησή τους. Θα πρέπει να εγκριθεί η τουλάχιστον 2ετής παράταση υλοποίησής τους.
 6. Η στήριξη των εξαγωγών χρειάζεται χρηματοδότηση των συμμετοχών σε εκθέσεις και προγράμματα προώθησης.
 7. Σε περιόδους περιορισμένης διαθεσιμότητας φρούτων ενισχύεται η παράνομη και παράτυπη διακίνηση τους (μαύρη διακίνηση). Είναι ευθύνη της πολιτείας να διαμορφώσει μέτρα εξυγίανσης του εμπορίου.
 8. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλιστεί η ομαλή (έστω και περιορισμένη) λειτουργία των μονάδων με τον εμβολιασμό του συνόλου του προσωπικού κατά προτεραιότητα.

Για τους εποχιακούς εργαζόμενους προτείνεται να ενταχθούν και φέτος στο Ταμείο Ανεργίας ανεξαρτήτως του αριθμού ημερομισθίων, εφόσον το δικαιούνταν την προηγούμενη χρονιά. Το ίδιο προτείνεται και για τις εταιρείες-προμηθευτές του κλάδου, όπως παραγωγοί υλικών συσκευασίας, μεταφορείς κλπ.

Κατηγορίες Άρθρου:
Η Βουλή των Πολιτών · Πολιτική