Ανοίγοντας τον φάκελο «Ευρώπη και Μεταναστευτικό» στη Βουλή

13 Δεκεμβρίου, 2021 - 11:03 μμ
33
Views

Το μεταναστευτικό σε πρώτη διάταξη σε ειδική εκδήλωση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα «η Ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, προκλήσεις και προοπτικές», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την πρώτη σειράς συζητήσεων που θα διοργανώσει η Βουλή των Ελλήνων, με στόχο το διάλογο με την κοινωνία των πολιτών επί θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Οι εκδηλώσεις αυτές θα συνδέονται με τη θεματολογία των ομάδων εργασίας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στις οποίες μετέχουν οι τέσσερις εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, κ.κ. Δημήτρης Καιρίδης, Μαριέτα Γιαννάκου, Γιάννης Μπουρνούς και Γιώργος Παπανδρέου.

Στη σημερινή πρώτη εκδήλωση, που συνδέεται με την Ομάδα Εργασίας για τη Μετανάστευση, πρόεδρος της οποίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο κ. Καιρίδης, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την Ένταξη, κ. Σοφία Βούλτεψη. Παρενέβησαν επίσης ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και βουλευτής Λέσβου, ο κ. Γεώργιος Χριστιανός, Πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος και Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, ο κ. Γεώργιος Αποστόλου, Επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης Frontex για Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Βασίλειος Πανουράκης, Αντιπεριφερειάρχης Νομού Σάμου, η κ. Maria Clara Martin, Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Την εκδήλωσε άνοιξε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεισφοράς της ελληνικής κοινωνίας στο διάλογο για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση.

Προς αυτή την κατεύθυνση διοργανώθηκε τόσο η σημερινή εκδήλωση όσο και η κοινή συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών που κατέληξε στην υιοθέτηση γνώμης επί των προτάσεων του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο με ευρεία πλειοψηφία, στην οποία κατεγράφη, μεταξύ άλλων, κριτική της Βουλής των Ελλήνων για την απουσία πρόβλεψης ενός υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι σήμερα οι συνθήκες για έναν ανοιχτό διάλογο με τους εταίρους είναι πιο πρόσφορες, μετά τα γεγονότα του περασμένου Αυγούστου, όταν η Λευκορωσία χρησιμοποίησε στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. πρακτικές ανάλογες με αυτές που χρησιμοποίησε η Τουρκία τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, καθιστώντας σαφές ότι σε μια πολιτική ένωση οι λύσεις θα πρέπει να δίδονται συντονισμένα και συνολικά.

Ο κ. Καιρίδης, μεταφέροντας το κλίμα των εργασιών της Διάσκεψης, σημείωσε ότι η ομάδα εργασίας για τη Μετανάστευση αποτελεί την πλέον πολωμένη μεταξύ των εννέα. Στο πλαίσιο αυτό, προσπάθεια της ελληνικής προεδρίας είναι να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στις δύο τάσεις που δίνουν έμφαση στην προστασία των συνόρων και στην προστασία των μεταναστών, αντίστοιχα. Σχολιάζοντας την πρόταση για το νέο σύμφωνο, σημείωσε ότι αποτελεί μία δύσκολη διαπραγμάτευση, με μέτριο αποτέλεσμα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε στην ομιλία του ότι σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, αναφέροντας ως ενδεικτική την άμεση αντίδραση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην κρίση στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης με τη Λευκορωσία. Έδωσε επίσης έμφαση στη συζήτηση για την επικείμενη αναθεώρηση των κανόνων Σέγκεν υπογραμμίζοντας τη σημασία της εισαγωγής της έννοιας της εργαλειοποίησης στο κοινοτικό δίκαιο μέσω της σχετικής Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλείνοντας, ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε τους τρεις πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να βασίζεται το νέο σύμφωνο: έμφαση στην εξωτερική διάσταση, ισχυρά εξωτερικά σύνορα και ενισχυμένο σύστημα αλληλεγγύης με επιμερισμό των βαρών.

Τα προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται, παρά την πανδημική κρίση. Ωστόσο, ο κ. Μηταράκης στην ομιλία του σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να επιδείξει ουσιαστικές υποδομές, αλλά και εξαγώγιμη τεχνογνωσία. Έδωσε έμφαση στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές και ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η φύλαξη συνόρων σώζει ζωές και επικαλούμενος τα στοιχεία αγνοούμενων και νεκρών μεταναστών το 2021, που αποτελούν ιστορικό χαμηλό σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα χρόνια.

Για βελτίωση των συνθηκών έκανε λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ως προς τις επιδιώξεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο σύμφωνο, ο Έλληνας Υπουργός μίλησε για ένα σύστημα βιώσιμο και ανθεκτικό στις κρίσεις, που πρέπει να βασίζεται στις αρχές της έμπρακτης αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των επιπτώσεων της μεταναστευτικής πίεσης μεταξύ των κρατών μελών, μέσω της δημιουργίας ενός διαφανούς και αυτοματοποιημένου μηχανισμού αλληλεγγύης με άξονα τις μετεγκαταστάσεις.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κυρία Σοφία Βούλτεψη, υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών στη διαδικασία της ένταξης προσφύγων και μεταναστών δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Υφυπουργός παρουσίασε τη Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, η οποία θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει ένα προ-ενταξιακό στάδιο με εκπαίδευση και κατάρτιση για όλους, διασφαλίζοντας την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και αύξηση του ΑΕΠ, προς όφελος τόσο των προσφύγων όσο και της ελληνικής οικονομίας. Η Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, συνδυάζει την προστασία, την εκπαίδευση και κατάρτιση και την επαγγελματική αποκατάσταση, εστιάζοντας στην ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.   

Ο κ. Μπουρνούς στην παρέμβασή του τόνισε ότι οι χώρες προορισμού οχυρώνονται πίσω από τις συνθήκες, αναθέτοντας στις χώρες διέλευσης και πρώτης εισόδου να παίξουν το ρόλο «δεσμοφύλακα». Υπενθύμισε δε ότι οι χώρες του Νότου, οι οποίες υπέστησαν δεκαετίες  πολιτικών λιτότητας, δεν αποτελούν ελκυστικό προορισμό για όσους ζητούν ασφάλεια και εργασία, ωστόσο καλούνται λόγω της γεωγραφικής τους θέσης να διαχειριστούν το πρόβλημα.

Κατηγορίες Άρθρου:
Βουλή & Νόμος · Πολιτική