Μέτρα για την ξηρασία, ζητά η Χαρά Καφαντάρη, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

17 Ιουνίου, 2021 - 10:36 πμ
65
Views

Το νερό είναι πολύτιμος πόρος, που αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια

Η 17 η Ιουνίου έχει οριστεί σαν ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας. Η ερημοποίηση και η ξηρασία είναι φαινόμενα αλληλένδετα και συνδεδεμένα μεταξύ τους σε έναν αέναο φαύλο κύκλο. Η απειλή της ερημοποίησης και η υποβάθμιση των εδαφών επηρεάζει καθημερινά την διαβίωση πάνω από το μισό του πληθυσμού της γης.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής,

Η κυριότερη απειλή, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την ερημοποίηση, την ξηρασία και την υποβάθμιση των εδαφών, σημείωσε η αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, είναι η απομείωση της απόδοσης των γεωργικών καλλιεργειών και, η επακόλουθη, μείωση των διαθέσιμων διατροφικών προϊόντων. Η αποψίλωση των δασών, η μείωση του διαθέσιμου καθαρού νερού, ο εκτοπισμός και η μετανάστευση μεγάλων πληθυσμών, εξήγησε, είναι μερικές, ακόμα, από τις συνέπειες.

Η απειλή της ερημοποίησης είναι ιδιαίτερα έντονη στην Μεσόγειο. Η περιοχή έχει επιβαρυνθεί από την, αρχαιοτάτων χρόνων, εντατική καλλιέργεια και την μείωση των βροχοπτώσεων. Το ξεχωριστό μεσογειακό κλίμα της περιοχής και η απελαύνουσα κλιματική αλλαγή, επιβαρύνουν, τονίζει, ακόμα περαιτέρω την κατάσταση.

Σύμφωνα με τις έρευνες Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών – εξήγησε η κ. Καφαντάρη – το 30% της χώρας κινδυνεύει από την επερχόμενη ερημοποίηση. Ιδιαίτερη επικινδυνότητα εμφανίζεται στις νότιες περιοχές της χώρας όπως, η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Η λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών για την ανάσχεση του δυσμενούς αυτού του φαινομένου, κρίνεται αναγκαία.

Tags Άρθρου:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου:
Βουλή & Νόμος · Πολιτική