Μανωλάκου: “Χαρίζετε τα πάντα στους εφοπλιστές”

24 Ιανουαρίου, 2021 - 3:57 μμ
86
Views

Σφοδρή κριτική άσκησε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, που έχει κατατεθεί στη Βουλή ενώ κριτική άσκησαν και εισηγητές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από παρατήρηση της κ. Μανωλάκου, προέκυψε, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, πως δόθηκαν 55 εκατομμύρια ευρώ στους εφοπλιστές για τις θαλάσσιες μεταφορές της ακτοπλοΐας το καλοκαίρι του 2020, ελέω Covid-19.

Η κ. Μανωλάκου εξήγησε πως η Νέα Δημοκρατία μέσα στο καλοκαίρι εξασφάλισε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτεργατών στην ποντοπόρο ναυτιλία, ικανοποιώντας τα αιτήματα των εφοπλιστών με αποτέλεσμα 120.000 ναυτεργάτες να βρεθούν σε δύσκολη θέση απέναντι στους εργοδότες τους, με αρνητικές συνέπειες για το εισόδημα των ναυτεργατών αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εξήγησε πως οι ανάγκες των νησιωτών δεν υπάρχουν ούτε ως νύξη στο νομοσχέδιο και υποστήριξε ότι ακόμη και τα λεφτά που δόθηκαν από το κράτος από τους ναυτεργάτες ήταν ψίχουλα, που δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αποκλείστηκαν από το επίδομα των 350 ευρώ. Αναφερόμενη στη ναυτική εκπαίδευση η κ. Μανωλάκου επεσήμανε ότι είναι συνολικά απαράδεκτη η κατάσταση  στο ΚΕΣΕΝ και στις ΑΕΝ. Η κ. Μανωλάκου έθεσε το θέμα και της χορήγησης πιστοποιητικού εξαίρεσης από τη πλοήγηση, γεγονός που ανέφεραν κι άλλοι ειδικοί αγορητές, αρνητικά.

Όπως τόνισε είναι «απαράδεκτη και επικίνδυνη για την πρόκληση ναυτικών ατυχημάτων και περιβαλλοντικής θαλάσσιας ρύπανσης» υπενθυμίζοντας τι συνέβη με το εμπορικό πλοίο “Maersk”, υπό σημαία Πορτογαλίας, που έπεσε πάνω στο πλοίο «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού. Η κ. Μανωλάκου δήλωσε πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα ψηφίσει μόνο τα άρθρα υπέρ της στέγασης των λιμενικών, καθώς ειδικά σε ορισμένα τουριστικά νησιά το κόστος ζωής είναι τόσο υπέρογκο, που δεν μπορούν ν΄ ανταποκριθούν με τον μισθό τους. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο συνεχίζεται…

Κατηγορίες Άρθρου:
Βουλή & Νόμος · Πολιτική