Μενδώνη: από την Πόλη έρχομαι και στην κορυφή Βλάχα μου έλα…

12 Οκτωβρίου, 2021 - 9:15 μμ
226
Views

Το αλαλούμ με σιωπηρό πρωταγωνιστή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλη Νιτσιάκο και την ομάδα του Μουσείου της Θεσσαλονίκης, που παραιτήθηκε, μετά τα καραγκιοζιλίκια με την Επιστημονική Εταιρεία Πολιτισμού των Βλάχων, έλαβε χώρα και στη Βουλή.

Η απάντηση, που έδωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη στον βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, που της κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ήταν αυτό, που λέει ο λαός μας “άλλα γι΄άλλα της Παρασκευής το γάλα”.

Ή μάλλον καλύτερα “της Βλάχας το γάλα”, προκειμένου να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό του επιστημονικού φορέα του πολιτισμού των βλάχων από το υπουργείο Πολιτισμού, θυμίζοντας για πολλοστή φορά, πως το ελληνικό κράτος κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του.

H κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι δεν υπάρχει βλάχικη γλώσσα, καθώς δεν χρησιμοποιείται δημόσια αλλά μόνο ιδιωτικά στα σπίτια των ανθρώπων (!) [Γλώσσα ή γλωσσικό ιδίωμα, οικιακής χρήσης ομολογουμένως, δεν το έχουμε ξανακούσει].

Αξίζει ν΄ αναφερθούμε ότι εξαιτίας μίας σειράς γεγονότων την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αλλεπάλληλες παραιτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχε σημαίνοντα ρόλο ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Β. Νιτσιάκος.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή, που της έστειλαν μέλη του ΛΕΜΜΘ, που παραιτήθηκαν, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις και το έργο του ΔΣ υπονομεύτηκαν συστηματικά από προϋπάρχουσες ομαδώσεις μέσα στο χώρο του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. με κομματικές και ιδεολογικές διασυνδέσεις, που διεκδικούν για τον εαυτό τους ρόλο θεματοφυλάκων «πατριωτισμού».

Σύμφωνα με την επιστολή των πανεπιστημιακών δασκάλων, επικαλούμενοι-ες προσχηματικά τον «εθνικό χαρακτήρα» του Μουσείου, αναλαμβάνουν ρόλο επικυρωτή των φρονημάτων ατόμων και θεσμών και κατηγοριοποιούν πρόσωπα και δράσεις σε «πατριωτικές» και «μη πατριωτικές», αντιμετωπίζοντας το Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. ως ιδιοκτησιακό πεδίο ικανοποίησης προσωπικών και συλλογικών συμφερόντων. Παράλληλα βιώσαμε τα τελευταία χρόνια τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις κρατικών θεσμών αναφορικά με τη διοικητική και λειτουργική επάρκεια του Μουσείου.

Η κ. Μενδώνη ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχτηκε ότι προχώρησε στην απόσυρση της χρηματοδότησης για την καταγραφή της βλάχικης γλώσσας, δύο μήνες, αφού την είχε εγκρίνει με διθυραμβικά σχόλια, ώστε να προστατεύσει του Βλάχους  από εντάσεις και διαφωνίες, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το ποια είναι η βλάχικη γλώσσα μεταξύ διαφόρων οργανώσεων. Έτσι, η επιστήμη πήγε περίπατο κι η κ. Μενδώνη προσέθεσε άλλο ένα μαύρο λιθάρι μπροστά στα πολλά ατοπήματά της στον πολιτισμό.

Ας δούμε το σχετικό βίντεο.

Κατηγορίες Άρθρου:
Πολιτική · Πρωϊνός Καφές