ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Καταγγέλλει χαράτσια και μαζικό αποκλεισμό μικρομεσαίων ψαράδων από αλιευτικό μέτρο

23 Μαρτίου, 2021 - 1:19 μμ
176
Views

Στη Βουλή μεταφέρεται το πρόβλημα των μικρών ψαράδων για τα χαράτσια

Για χαράτσια εν μέσω πανδημίας και για μεροληψία ως προς το πρόγραμμα του μέτρου παύσης αλιευτικών δραστηριοτήτων καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι η πρόσκληση αποκλείει ουσιαστικά τους μικρούς ψαράδες.

Ειδικότερα, επίκαιρη ερώτηση για το θέμα των ψαράδων και της παύσης του μέτρου για την παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων κατέθεσαν στις 22/3/2021 ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης, η Αν. Τομεάρχης Ολ. Τελιγιορίδου, ο Tομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός και η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου. Ζητούν να σταματήσει, όπως λένε, ο παντελώς άδικος και μεροληπτικός μαζικός αποκλεισμός της πλειονότητας των αλιέων από την ενίσχυση του Μέτρου 3.1.9 «Παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων» όπως συνέβη με την πρώτη πρόσκληση του φθινόπωρου του 2020.

Όπως επισημαίνουν, αν σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να διαθέσει ενισχύσεις στους αλιείς της χώρας μας από το Μέτρο 3.1.9, πρέπει πρώτα και κύρια να μεριμνήσει ώστε να διορθωθεί η αδικία της
πρώτης πρόσκλησης. Επομένως, να συμπεριληφθούν κατά προτεραιότητα οι αποκλεισμένοι αλιείς για όλο το χρονικό διάστημα παύσης των αλιευτικών τους δραστηριοτήτων. Πρέπει δηλαδή, όπως τονίζουν, να μην βάλουν για μια ακόμη φορά τεχνητά και αντικανονιστικά εμπόδια για να μοιράσουν σαν την προηγούμενη φορά ένα πακτωλό χρημάτων μόνο στους ιδιοκτήτες μεγάλων σκαφών.

Ζητούν ν΄ απαλειφθεί σε τυχόν νέα πρόσκληση η προϋπόθεση τα σκάφη να φέρουν τον εξοπλισμό της Δορυφορικής Συσκευής Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS). Ειδάλλως, θα αποκλειστούν για μια ακόμη φορά αλιείς με σκάφη μικρότερα των 12 μέτρων που κανονιστικά δεν υποχρεούνται να τη φέρουν.

Όπως τονίζουν πρώην υπουργοί κι υφυπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάρυνε για πρώτη φορά φέτος τον κλάδο των ψαράδων με τρία επιπλέον χαράτσια εν μέσω πανδημίας: 

  • Το τέλος εκμετάλλευσης αλιευτικών πλοίων,
  • το τέλος επιτηδεύματος αλιέων και το
  • «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο.

Είναι λοιπόν, όπως λένε,  ανεπίτρεπτο να επαναληφθεί και ο αποκλεισμός της πλειοψηφίας των αλιέων από τις ενισχύσεις για τη πανδημία σε αυτή τη κρίσιμη για την οικονομία των παράκτιων περιοχών και των νησιών μας στιγμή.

Κατηγορίες Άρθρου:
Βουλή & Νόμος · Πολιτική