Χρειάζονται στήριξη οι διπλωματικοί υπάλληλοι, ειδικά σε τρίτες χώρες…

26 Φεβρουαρίου, 2021 - 1:53 μμ
64
Views

Καλό θα είναι το ΥΠΕΞ να βοηθήσει τους διπλωματικούς υπαλλήλους, που υπηρετούν σε τρίτες χώρες

Την ανάγκη να υπάρξει βελτίωση της ζωής των διπλωματών στο εξωτερικό, ώστε να επιλυθούν ζητήματα σχετικά με τη διαβίωση σε ξένες χώρες, σε ό, τι αφορά ζητήματα εκπαίδευσης των παιδιών και περίθαλψης. Ειδικότερα, μόλις 220 διπλωμάτες υπηρετούν, παρά τις μεγάλες ανάγκες λόγω και των εθνικών ζητημάτων και της ομογένειας.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Δένδια, ο οποίος διέκοψε τη διαδικασία για να μιλήσει με τις ελληνικές αρχές στη Λιβύη. Θέματα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη Λιβύη, το ζήτημα του East Med κι αν θα προχωρήσει, έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική, η οποία αυτή τη στιγμή λείπει, μιλώντας για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση.

Έλληνες διπλωμάτες είναι σε πάνω από 80 χώρες στον κόσμο κι ενώ η κεντρική υπηρεσία έχει υπερκορεστεί από κόσμο, σύμφωνα με αυτά που ειπώθηκαν στη Βουλή, οι Έλληνες διπλωμάτες δεν έχουν καν πρόσβαση παντού σε υπηρεσίες Υγείας αλλά σημειώνονται σημαντικές ελλείψεις ακόμη και στη γραφική ύλη, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο κ. Δένδιας άνοιξε πολλά θέματα τονίζοντας τις δυσλειτουργίες, που βρήκε στο υπουργείο και σημείωσε πως υπήρξαν πολλά ζητήματα και για τις προξενικές αρχές, που μπορεί να λυθεί με την ψηφιοποίηση αλλά και στο ζήτημα της μεταφραστικής υπηρεσίας. Εξήγησε πως δεν έγινε διαγωνισμός λόγω της πανδημίας και τόνισε ότι θα υπάρξουν ορισμένες προσλήψεις στον κλάδο.

Κατηγορίες Άρθρου:
Βουλή & Νόμος · Πολιτική