Μνημόνιο συνεργασίας Αμερικανορθόδοξης Εκκλησίας – Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

2 Φεβρουαρίου, 2021 - 6:16 μμ
82
Views

Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας υπεγράφη χθες το απόγευμα μεταξύ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με επικεφαλής τον μακαριότατο Ελπιδοφόρο, με σκοπό την ένωση των δυνάμεών τους για την προβολή της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και, φυσικά, την παρουσίαση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών διαδραστικών παραγωγών εικονικής πραγματικότητας και εκθέσεων.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπως ανακοινώθηκε, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μεταφέρει στις Η.Π.Α. το σύνολο των εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας και των ψηφιακών συλλογών του, ώστε αυτές να είναι επισκέψιμες όχι μόνο από την Ομογένειά μας στην Αμερική, αλλά και από όλους τους Αμερικανούς.

Η πρώτη διαδραστική παραγωγή εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος που θα διασχίσει τον Ατλαντικό, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την «Αγία Σοφία: 1500 χρόνια ιστορίας» ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά την προκλητική, όχι μόνο για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά και για όλους τους χριστιανούς και για όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ταυτότητας, μετατροπή του μοναδικού αυτού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί.

Η «Αγία Σοφία: 1500 χρόνια ιστορίας» δίνει τη δυνατότητα, σε όλους όσους την παρακολουθήσουν, μίας λεπτομερούς και αναλυτικής εικονικής ξενάγησης στον πλέον εμβληματικό για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας Ιερό Ναό. Ουσιαστικά, αποτελεί μία πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση της Αγίας Σοφίας, η οποία δημιουργήθηκε, κατόπιν έρευνας πολλών ετών και με τη συνεργασία δεκάδων εξειδικευμένων επιστημόνων, ειδικά για το Θέατρο εικονικής πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Αναπαρίσταται, με κάθε λεπτομέρεια, το εσωτερικό του Ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμός του και, παράλληλα, παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου. Η διαδραστική αυτή ψηφιακή παραγωγή δίνει την ευκαιρία στο κοινό να επισκεφθεί τον εμβληματικό αυτό χώρο όπως ήταν στην περίοδο της ακμής του.

Στην εξέλιξη της όλης συνεργασίας, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα μεταφέρει στη συνέχεια στις Η.Π.Α. και τις υπόλοιπες εικονικές περιηγήσεις του, όπως την «Διαδραστική Περιήγηση στην Ακρόπολη της Εποχής του Περικλή», την «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία», την «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών», την «Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο», κ.ο.κ.

Κατηγορίες Άρθρου:
Θρησκείες & Δόγματα · Πολιτισμός