“Secret Garden” : οι Αφρομερικανίδες αφηγούνται…

31 Ιανουαρίου, 2021 - 11:35 μμ
73
Views

Ένας μυστικός κήπος γεμάτος όνειρα κι απογοητεύσεις, γεμάτος βία και ταλαιπωρία, γεμάτος ενέργεια και δύναμη.

Η Stephanie Dinkins, καλλιτέχνις που συμμετέχει στο OnassisNewIncExtendedReality (ONX) Studio στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει το “Secret Garden” στο 2021 Sundance Film Festival από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου σε μια ψηφιακή εκδήλωση.

Όπως λένε από το Ίδρυμα Ωνάση βρεθείτε σε έναν κήπο για να συναντήσετε προφορικές ιστορίες που αφορούν γενιές Αφροαμερικανών γυναικών. Καθώς περιπλανιέστε σε αυτόν τον διάσπαρτο από ήχους χώρο, θα συναντήσετε γυναίκες, που έχουν πολλές ιστορίες να πουν: πώς επιβίωσαν από ένα πλοίο που έκανε δουλεμπόριο, πώς μεγάλωσαν σε μια φάρμα μαύρων τη δεκαετία του 1920, πώς επιβίωσαν από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και πώς έγιναν μέρος ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκε από Αφροαμερικανές. Το “Secret Garden” μας υπενθυμίζει ότι το να λες και να ακούς ιστορίες είναι μια πράξη αντίστασης.

Το “Secret Garden” είναι η διασταύρωση των ιστοριών έγχρωμων γυναικών, που αφηγούνται με μια δυναμική, ζωηρή οπτική ανάδραση. Το έργο θα έκανε πρεμιέρα στο SXSW 2020, αλλά τελικά θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Sundance New Frontier 2021. Αποτελεί μια εμπειρία σποραδικής αφήγησης που συνδυάζει παρόν, παρελθόν και μέλλον, μέσα από διαφορετικές γενεές. Μια σύλληψη της καλλιτέχνιδας Στέφανι Ντίνκινς, το “Secret Garden” εμπνευσμένη από αυτοβιογραφικές, προγονικές και φουτουριστικές εμπειρίες, που αναδεικνύουν τη μαύρη γυναικεία συνείδηση μέσα στην ιστορία.

Οι New York Times έχουν φιλοξενήσει τη Ντίνκινς στις σελίδες τους ως “AI influencer”. Η εταιρεία Apple έχει αναγνωρίσει την έρευνα και τα προσανατολισμένα στην κοινότητα εγχειρήματα της Ντίνκινς, περιλαμβάνοντάς τη στη διαφημιστική εκστρατεία “Behind the Mac” (στην εκδοχή για το Μπρούκλιν). Τα Wired, Art In America, Artsy, Art21, Hyperallergic, BBC, Wilson Quarterly και πολλά δημοφιλή podcast έχουν αναδείξει τον τελευταίο καιρό την τέχνη και τις ιδέες της Ντίνκινς.

Το ONX Studio θα έχει και ένα παράλληλο δωρεάν δημόσιο πρόγραμμα στις 2 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 έως τη 1:00 μ.μ. (Ανατολική Ζώνη Ώρας). Στο “Bodies in Space: Storytelling and the Moving Image in Extended Reality”, o Loren Hammonds θα συντονίσει μια συζήτηση με δύο καλλιτέχνιδες –τη Stephanie Dinkins και τη Λουκία Αλαβάνου– οι πρακτικές των οποίων περιλαμβάνουν την αφήγηση ιστοριών μέσω εικονικής πραγματικότητας, επαυξημένης πραγματικότητας και εμπειρικού design.
Μια ανάθεση του Nokia Bell Labs και του Ιδρύματος Ωνάση.

Το “Secret Garden” ήταν επίσης ανάθεση στο πλαίσιο του Eureka Commissions του Ιδρύματος Ωνάση στην Αμερική (Onassis USA), μιας πρωτοβουλίας, η οποία στηρίζει την καινοτόμα, διερευνητική παραγωγή που θέτει ερωτήματα εντός ενός νέου πολιτισμικού τοπίου, αμετάκλητα επηρεασμένου από την COVID-19, και μιας κοινωνίας αντιμέτωπης με την κοινωνική και φυλετική αδικία.

Εκτός από το “Secret Garden”, η Stephanie Dinkins και τα μέλη του ONX (Onassis New Inc Extended Reality) Ari Melenciano και Idris Brewster, μαζί με την κινηματογραφίστρια Sophia Nahli Allison, έχουν επιλεγεί από το New Frontier για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά το έργο τους TravelingtheInterstitiumwithOctaviaButler, μια συμπαραγωγή του NY Live Arts. Από τα δεκατέσσερα προγράμματα, που έχουν επιλεγεί για το New Frontier, τα τέσσερα έχουν δημιουργηθεί από αποφοίτους του NEW INC και μέλη του ONX.

Όλα αυτά θα παρουσιαστούν σε μια ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση, ενώ για το “Secret Garden” θα πραγματοποιηθεί και μια ειδική παρουσίαση στον χώρο του ONX Studio, στη 645 Fifth Avenue στη Νέα Υόρκη.

Κεντρική καλλιτέχνιδα: Stephanie Dinkins
Βασικοί συνεργάτες: Ethan Edwards, John Fitzgerald, Matthew Niederhauser, Danielle McPhatter, Sidney San Martín, Kate Stevenson, Adaora Udoji, Chris White
Παραγωγή: Stephanie Dinkins, Adaora Udoji, Nokia Bell Labs, NEW INC, ONX Studio
Μια ανάθεση του Ιδρύματος Ωνάση και του Nokia Bell Labs
Τεχνική διεύθυνση: Sensorium
Βασικοί προγραμματιστές: Dot Dot, Sidney San Martín
Υπεύθυνοι δημιουργικής τεχνολογίας: Danielle McPhatter, Ethan Edwards, Nokia Bell Labs
Καλλιτέχνιδα 3-D: Jessa Gillespie
Συγγραφείς: Stephanie Dinkins, Jade Dinkins
Παραγωγή ήχου: Hidden Chapel Studios
Υποστήριξη παραγωγής: Hard Work Party, Dirt Empire, Noel Paul
Με την υποστήριξη του Scatter
Πρωταγωνιστούν: Dayne Board, Erlene Curry, Tianna Mendez, Melissa Moore, Brandi Porter, Lisa Sainville
Έτος: 2021
Κατηγορία: Πρότζεκτ
Χώρα: ΗΠΑ
Διάρκεια: 48 λεπτά

Κατηγορίες Άρθρου:
Γράμματα & Τέχνες · Πολιτισμός