Zero Waste-Μηδενικά Απορρίμματα
Την Τρίτη, 23 Φεβ 2021, στις 20.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής “Άγιος Γεώργιος” θα μεταδίδει live στο facebook την συζήτηση των ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ με την κ. Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου για το Zero Waste- Μηδενικά Απορρίμματα.
Η κ. Ελισάβετ Μιχαηλίδου (αγρότισσα, elismadeit@gmail.com, Νέος Σκοπός Σέρρες) έχει ενστερνισθεί την σκοπιμότητα του Zero Waste και μάλιστα ασχολείται επαγγελματικά με την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων με βάση τη «φιλοσοφία» των Μηδενικών Απορριμμάτων. Η πρακτική αυτή βέβαια είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι καταργούμε τις μεταφορές προϊόντων. Μπορούν όμως κάποια πράγματα μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να περάσουμε πιο ομαλά τη μεταβατική περίοδο της πράσινης οικονομίας.
Το κίνημα Zero Waste, όπως λένε οι ίδιοι, έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους ανθρώπους στην αλλαγή του τρόπου ζωής τους και των πρακτικών τους ώστε αυτές να μιμούνται έναν βιώσιμο και φυσικό κύκλο ζωής, κατά τον οποίο όλα τα απορριφθέντα υλικά θα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να αποτελούν πόρους (πρώτες ύλες) προς χρήση από άλλους ανθρώπους.
Το Zero Waste (Μηδενικά Απορρίμματα) σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση των προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική αποφυγή & εξάλειψη του όγκου και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την ανάκτηση όλων των πόρων, και τον τερματισμό της καύσης ή ταφής των αποβλήτων. Δεν είναι πάντα εφικτό κι απασχολεί πια δημόσιους φορείς, ιδιώτες κι εταιρείες σε όλον τον κόσμο.
Για όσους ενστερνίζονται τα Μηδενικά Απορρίμματα ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους τα εξής «R» :
1) Refuse- Άρνηση για κατανάλωση και προϊόντα, που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά.
2) Reduce- Μείωση στο ελάχιστο αυτών, που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.
3) Reuse- Επαναχρησιμοποίηση με προϊόντα, που μπορούμε να ξανα-χρησιμοποιήσουμε ή/και να τα δώσουμε μια νέα χρήση.
4) Recycle-Ανακύκλωση για τα προϊόντα, που δεν μπορούμε να αρνηθούμε, να μειώσουμε ή να ξαναχρησιμοποιήσουμε.
5) Rot-Κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων.
6) Repair-Επιδιόρθωση σε πολλά προϊόντα, που μπορούν να επιδιορθωθούν ή να γίνουν μέρος άλλου προϊόντος.
7) Rehome-Επανασχεδίαση σπιτιού, ώστε η διαμόρφωση σπιτιού να γίνεται με τρόπο, που να χρησιμοποιούνται όσα είναι όντως απαραίτητα.
8) Replant-Επαναφύτευση λαχανικών, βοτάνων και άλλων.
9) ReThink-Αλλαγή τρόπου σκέψης.