Ποδηλατάδα στο νησί του Ιπποκράτη…

20 Απριλίου, 2022 - 10:33 πμ
72
Views

Αν ο Ιπποκράτης ζούσε σήμερα θα συμβούλευε τους κατοίκους του νησιού του, όχι μόνο να προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά και να ασκούνται συχνά.

Το νησί λοιπόν, που γέννησε τη σύγχρονη Ιατρική προχωρά ένα βήμα παραπάνω, βάζοντας το ποδήλατο όχι απλά στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά πιστοποιώντας το ως σύγχρονο μέσο κυκλοφορίας στην πόλη και παντρεύοντας το με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές, τουριστικές πόλεις… Πρόκειται για ένα σημαντικό τουριστικό βήμα, καθώς υπάρχουν ερασιτέχνες κι επαγγελματίες, που ενδιαφέρονται για ποδηλατικό τουρισμό και φυσικά τα παιδιά αλλά και για τη μείωση του θορύβου, που συχνά προξενείται στις τουριστικές περιοχές.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες για την απονομή του Σήματος Πιστοποίησης “Bike Friendly Destination” στον δήμο Κω, παρουσία του δημάρχου Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων κ. Σέβη Βλάχου, ο πρόεδρου της Επιτροπής Ποδηλατικού Τουρισμού Δήμου Κω και πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Σαράντης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κω κ. Κώστας Σουρασής, κι εκπρόσωποι  του τουριστικού κλάδου κι επαγγελματίες, που ασχολούνται με το ποδήλατο και δραστηριοποιούνται στο νησί της Κω.

Παρόντες επίσης τα στελέχη του Γραφείου Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης και της εταιρείας NatTour, τα μέλη της Επιτροπής Τουρισμού κ.κ. Κώστας ΤεχνίτηςΗλίας ΈψιμοςΝίκος ΚάππαςΕλένη Παπαδούλη και ο κ. Ευστράτιος Σερνικός με τον συνεργάτη του κ. Κωνσταντίνο Σαράντη, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και ζήτησαν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, έτσι ώστε να μεγαλώσει το brand name της Κω στον συγκεκριμένο τομέα. Την απονομή έκανε η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Καραντζαβέλου, γενική διευθύντρια της NatTour.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ιστορία του ποδηλάτου στην Κω επανέρχεται μέσα από μια στρατηγική επιλογή του ποδηλατικού τουρισμού και τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς, ενώ η αντιδήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά πως η πιστοποίηση αυτή είναι ακόμα μια δέσμευση που υλοποιείται και πως η Κως είναι το νησί του ποδηλάτου και στην πράξη.

Το Σήμα Πιστοποίησης “Bike Friendly Destination” απονεμήθηκε από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία NatTour, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Το Σήμα πιστοποιεί ότι ένας Δήμος-προορισμός πληροί μια σειρά πανευρωπαϊκά αποδεκτών κριτηρίων, που δημιουργούν ‘ποδηλατική ταυτότητα’ στον προορισμό και διευκολύνουν τον τουρίστα να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο στη διάρκεια των διακοπών του. Συμβάλλει στη προώθηση της ποδηλασίας στην περιοχή ως ένας τρόπος άθλησης, ψυχαγωγίας και μετακίνησης, ενώ ταυτόχρονα, αναδεικνύει τον Δήμο Κω, ως προορισμό εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού. Η πιστοποίηση των ποδηλατικών υπηρεσιών και υποδομών της Κω καθιστά το νησί έναν φιλικό τόπο και ταυτόχρονα έναν προορισμό για μετακίνηση με ποδήλατο.

Η Κως, ευρέως γνωστή και ως ‘νησί του ποδηλάτου’, διαθέτει συνολικά πάνω από 15 χλμ. ποδηλατοδρόμων, 6.500 ποδήλατα διαθέσιμα προς ενοικίαση, πολλά ορεινά μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα επίπεδα. Η ποδηλασία αποτελεί μια δημοφιλή δραστηριότητα, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού. Σήμερα, το νησί της Κω διαθέτει εξαιρετικές διαδρομές για όλα τα επίπεδα αναβατών: εντελώς επίπεδες, ορεινές, μεικτές, χωματόδρομους, απότομες διαδρομές και μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ποδηλατική κουλτούρα.

Η Κως αποτελεί ένα νησί που πληροί τα κριτήρια πιστοποίησης του σήματος, με τα πιο σημαντικά από αυτά να είναι η ύπαρξη ποδηλατικών διαδρομών στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, η δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτων από επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Δήμο, η ύπαρξη ποδηλατοδρόμων (με σήμανση και αποκλειστικά για ποδήλατα) μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, η ύπαρξη χώρων στάθμευσης αποκλειστικά για ποδήλατα, καθώς και η ύπαρξη Bike Friendly Hotels στον Δήμο.

Το νησί προσφέρει υπηρεσίες εξαιρετικής ποιότητας και καταστήματα ποδηλάτων υψηλών προδιαγραφών, με μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού ποδηλάτων πόλης και ορεινού ποδηλάτου. Η Κως διαθέτει ίσως τον μεγαλύτερο ποδηλατικό στόλο αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, καθώς επίσης υπάρχουν πολλοί ποδηλατικοί σύλλογοι και διοργανώνονται διαρκώς μεγάλα ποδηλατικά γεγονότα και αγώνες.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν ήδη 8 πιστοποιημένα ξενοδοχεία στο νησί με το σήμα “Bike Friendly”, τα: Diamond Deluxe Hotel KosKos Hotel Junior SuitesMitsis Ramira Beach HotelMitsis Summer Palace Beach HotelMitsis Norida Beach HotelMitsis Family Village Beach HotelMitsis Blue Domes Resort & Spa και Neptune Hotels-Resort, Convention Centre & Spa.

Tags Άρθρου:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου:
Μεταφορές · Πράσινη Πόλη