Φρενίτιδα στο Καστέλλι για τα οδικά έργα

26 Απριλίου, 2021 - 12:29 μμ
102
Views

Έκτακτη σύσκεψη Ηγουμενίδη-Φραγκάκη για το οδικό δίκτυο του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης.

Έκτακτη σύσκεψη με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Ηρακλείου Κρήτης, Μανόλη Φραγκάκη και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Ηγουμενίδης. Κύριο αντικείμενο τα οδικά έργα στην ευρύτερη περιοχή λόγω της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδας και με στόχο την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών κατά την διάρκεια των έργων.

Στην εν λόγω συνάντηση στο νέο δημοτικό κτήριο της Δ.Ε. Αρκαλοχωρίου συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καστελλίου Μαρία Σκουλούδη,  η συντονίστρια της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μινώα Πεδιάδος Μαρία Βιδάκη, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μινώα Πεδιάδος, Νίκος Χανιαλάκης και ο συνεργάτης του βουλευτή και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μινώα – Πεδιάδος, Μιχάλης Κυριακάκης.

Επιτακτικά τέθηκε το ζήτημα της διασύνδεσης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι με τον Β.Ο.Α.Κ. στο ύψος της Χερσονήσου το οποίο έχει προκαλέσει τις εύλογες και έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

Όπως προβλέπεται από τη μελέτη παραχώρησης, πρόκειται να δημιουργηθεί από την ανάδοχο εταιρεία κλειστός αυτοκινητόδρομος πολλαπλών λωρίδων κυκλοφορίας για το τμήμα Καστέλλι-Χερσόνησος. Αυτό το έργο, απαιτεί τη διακοπή της κυκλοφορίας του ήδη υπάρχοντος δρόμου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα – Πεδιάδος μπορεί να φθάσει τον ενάμισι χρόνο. Αυτό συνεπάγεται την απίστευτη ταλαιπωρία των κατοίκων, κυρίως όσων εργάζονται στην τουριστική  περιοχή της Χερσονήσου, κατά τους θερινούς μήνες οι οποίοι θα αναγκαστούν να πραγματοποιούν επιπλέον χιλιομετρικές αποστάσεις με δυσβάσταχτο κόστος για τους ίδιους.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας εξέφρασαν στον βουλευτή Ηρακλείου Κρήτης, την έντονη ανησυχία τους για την εν λόγω δυσοίωνη εξέλιξη. Ο κ. Ηγουμενίδης ενημέρωσε πως σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων θα κατατεθεί άμεσα κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα προς τον αρμόδιο υπουργό αλλά και θα ζητηθεί η έγγραφη δέσμευση του υπουργείου και της αναδόχου εταιρείας για την μικρότερη χρονική διάρκεια των παρεμβάσεων που απαιτούνται στο κομμάτι κυρίως των 6,5 χιλιομέτρων και με έμφαση για τους θερινούς μήνες.

Παρομοίως, για τον κάθετο οδικό άξονα από το νέο κόμβο Αρκαλοχωρίου ως το νέο αεροδρόμιο, μήκους 6 χιλιομέτρων. τονίστηκε από τους αρμόδιους ότι η μελέτη παραχώρησης (κατασκευής) του από την ανάδοχο εταιρεία προβλέπει αυτοκινητόδρομο ανοικτού τύπου με μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας γεγονός που σύμφωνα με το Δήμαρχο δεν συνάδει με το κυκλοφοριακό φορτίο, το οποίο θα κληθεί να εξυπηρετήσει η εν λόγω οδική αρτηρία ως η μοναδική οδός τροφοδοσίας του νέου αεροδρομίου.

Παράλληλα, όπως σημειώθηκε, δεν προβλέφθηκε η κυκλοφοριακή επιβάρυνση του εν λόγω δρόμου εξαιτίας της διασύνδεσής του με τη Μεσσαρά, την Βιάννο, τη νότια περιοχή του Νομού Λασιθίου και την πόλη του Ηρακλείου μέσω της οδού Αρκαλοχωρίου-Ηρακλείου, με την οποία, η εν λόγω οδική αρτηρία συνδέεται άμεσα. Ο βουλευτής τόνισε ότι είναι δέκτης της ανησυχίας των δημοτών για τα έργα, που εκτελούνται στην περιοχή, εν όψει του νέου αεροδρομίου και δήλωσε ότι οι προτάσεις του δήμου μέσω κοινοβουλευτικής αναφοράς έχουν ήδη κατατεθεί στον αρμόδιο υπουργό και αναμένονται οι απαντήσεις.

Ειδική μνεία έγινε από τον δήμαρχο και την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καστελλίου στην επικείμενη ένταξη του βιολογικού καθαρισμού του Καστελλίου στο νέο βιολογικό καθαρισμό του νέου αεροδρομίου .ζήτημα Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Ηγουμενίδης έχει παρέμβει επανειλημμένα στη Βουλή ζητώντας την άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας σε βάρος των κατοίκων του Καστελλίου. Ο δήμαρχος και η κ. Σκουλούδη εξέφρασαν τις ευχαριστίες και την ικανοποίηση των κατοίκων της περιοχής, για την επίλυση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος.

Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής.  Ο κ. Ηγουμενώ ο Βουλευτής εξήρε το ρόλο και το σθένος του προσωπικού που υπηρετεί στο Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου και Καστελλίου. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, παρά την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια ποσού 150.000€ για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού γυναικολογικής χρήσης (καρέκλες τύπου BOOM και λοιπό εξοπλισμό) εν τούτοις, η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια απορρόφησης των εν λόγω κονδυλίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των γυναικών.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου για την οποία, ο δήμαρχος τόνισε ότι δρομολογείται η ταχύτερη ολοκλήρωση της και μια σειρά επιμέρους ζητημάτων της περιοχής (ειδικό χωροταξικό, σχολική στέγη, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης κ.λ.π.) τα οποία αναφέρθηκαν από τον Νίκο Ηγουμενίδη και για τα οποία υπήρχε από τη δημοτική αρχή σύμπνοια απόψεων και μελλοντικών παρεμβάσεων.

Κατηγορίες Άρθρου:
Μεταφορές · Πράσινη Πόλη