Ατελείωτος ο κατάλογος των προβλημάτων στο νομοσχέδιο Πέτσα για αδέσποτα – δεσποζόμενα ζώα…

26 Ιουνίου, 2021 - 1:02 μμ
93
Views

Συνάντηση με τις διοικήσεις και μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης είχε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “Άργος”.

Οι εκπρόσωποι των δυο συλλόγων εξέφρασαν στο βουλευτή Θεσσαλονίκης και δικαίως την έντονη αντίθεσή τους στην υποχρεωτική και καθολική στείρωση για όλα τα σκυλιά, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο σαν «πλήγμα» για το κυνήγι.

Όπως εξήγησαν η στείρωση των κυνηγετικών σκύλων αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα «εργασιακά προσόντα» και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπλέον, θα οδηγήσει στην πλήρη εξαφάνιση πολλών ελληνικών φυλών σκύλων. Ο κ. Κούβελας άκουσε προσεκτικά τα αιτήματά τους και κυρίως την ανάγκη τους να συνεχίσει να υφίσταται η απολύτως ελεγχόμενη, με κανόνες, ερασιτεχνική εκτροφή των κυνηγετικών σκύλων που τους είναι άκρως απαραίτητοι και χαρακτηρίζονται ως σκύλοι εργασίας.

«Κατανοώ την αναστάτωση που φέρνει στους κυνηγούς η επίμαχη διάταξή του νομοσχεδίου για την καθολική στείρωση των ζώων. Γνωρίζω την αγάπη και την συνέπεια με την οποία φροντίζουν τους σκύλους τους. Συμμερίζομαι τους προβληματισμούς τους και ζητώ να μην επιβληθεί οριζόντια καθολική στείρωση αλλά υπό προϋποθέσεις. Να στοχεύει δηλαδή αποκλειστικά και μόνο στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων και να μην αφορά τα σκυλιά εργασίας», είπε ο κ. Κούβελας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι θα έχει επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς και άλλους θεσμικούς παράγοντες με βασικό αντικείμενο την αλλαγή των επίμαχων σημείων του σχεδίου νόμου που απασχολούν την κυνηγετική κοινότητα.

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο Πέτσα

Η προσπάθεια Κούβελα, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι μοναδική προκειμένου ν΄ αντιληφθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ότι πάει πρόσω ολοταχώς στον γκρεμό…

Τη στιγμή μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει το πλαίσιο για την ευζωία των ζώων και η ελληνική πλευρά μοιάζει να κοιμάται τον ύπνο του Δικαίου. Διότι πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι δεν ζήτησε εξαίρεση για τα μικρά νησιά, που το πλοίο κάνει πολλές στάσεις, ώσπου να φτάσει στον προορισμό του; Πως θα μετακινηθεί ζωικό κεφάλαιο χωρίς να υπάρξουν προβλήματα λόγω της νησιωτικότητας και των νησιών, τριών και τεσσάρων ταχυτήτων από άποψη πληθυσμού;

Το νομοσχέδιο Πέτσα έχει δημιουργήσει ποικίλες κι οργισμένες αντιδράσεις ειδικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είχε την αρμοδιότητα και για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα με την μετακίνηση της αρμόδιας υπηρεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών και θεωρείται προχειρογραμμένο, καθώς δε φαίνεται να λύνει προβλήματα μεταφοράς ζώων, που προέκυψαν ειδικά μέσα στην πανδημία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες ρυθμίσεις με όλες τις κυβερνήσεις και κάποια στιγμή θα έπρεπε να σταματήσει το πινγκ – πονγκ, που δεν έχει στόχο τη βελτίωση της ζωής των τετράποδων αλλά προς τέρψη κι ικανοποίηση φιλοθεάμονος κοινού, που έχει γνώση ορισμένων πτυχών και όχι συνολικά του προβλήματος.

Οι στειρώσεις δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνονται σε ζώα, που είναι καθαρόαιμα αλλά να γίνονται, ενδεχομένως, ελεγχόμενες γεννήσεις ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση των αδέσποτων.

Το φαινόμενο των αδέσποτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιδερμικά, διότι εκτός από το γεγονός ότι τα ίδια τα ζώα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, είναι πηγή μολύνσεων και σε πολλές περιοχές είναι μάστιγα και για τους ανθρώπους και για το ζωικό κεφάλαιο, αφού έχουμε συχνά πυκνά κατασπαράξεις από άγρια σκυλιά αιγοπροβάτων κ.ά.

Επιπλέον, όσες οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταματήσει το εμπόριο ζώων μέσα από Pet Shop, που όντως δεν έχουν τις τέλειες συνθήκες διαβίωσης, αγνοούν ενδεχομένως, ότι όποτε δεν υπήρξε κανονικό εμπόριο ζώων, πολλαπλασιάστηκε κι άνθησε το λαθρεμπόριο ζώων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τρισάθλιες συνθήκες διαβίωσης , χωρίς ελέγχους ως προς τις ασθένειες, με κίνδυνο και για την υγεία των ίδιων των ζώων αλλά και για τη μετάδοση ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει χάσμα ακόμη και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν αντιδράσεις από τη ΔΑΚΕ με σοβαρό κίνδυνο να επιβληθούν σε επόμενη φάση ακόμη και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αφού ως γνωστόν η Κτηνιατρική Υπηρεσία ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι σαφές ότι τυχόν διατάξεις για καθολική στείρωση απειλούν ελληνικές φυλές αλλά δημιουργούν προβλήματα και στα καθαρόαιμα ζώα γενικά, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του ζωικού βασιλείου, όχι μόνο για τη διάσωσή τους, αλλά και για την έρευνα και πιο καλά μελετημένο ως προς τις συμπεριφορές.

Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο Πέτσα δε φαίνεται ν΄ αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα του λαθρεμπορίου ζώων και ουσιαστικά, όπως λένε οι γνωρίζοντες κι είναι μία από τα ίδια, στο πλαίσιο της αντιπαλότητας, που τείνει να γίνει καθεστώς μεταξύ της κτηνιατρικής πλευράς και φιλοζωικών οργανώσεων, που μεταξύ τους έχουν κι αυτές διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση των γεωτεχνικών για επιστροφή της αρμόδιας Διεύθυνσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η ενδεδειγμένη, καθώς εκεί υπάρχει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό – και μάλιστα δεν φτάνει κιόλας – και θα πρέπει να ενισχυθεί.

Η υπόθεση των αδέσποτων ζώων είναι μία μόνιμη πληγή για την ελληνική κοινωνία, που εθελοτυφλεί και ταλαντεύεται χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ένα πρόβλημα λύνεται με επιστημονικό τρόπο κι όχι με θεωρίες κι ασκήσεις επί χάρτου.

Υπάρχουν , σαφώς και δήμοι, που είτε γιατί αντικειμενικά δεν έχουν τους κατάλληλους χώρους, είτε γιατί δεν θέλουν, αντί να λύσουν το πρόβλημα πετούν κι αυτοί με τη σειρά τους το μπαλάκι στην κεντρική εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, φως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ούτε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που βλέπει κοντόθωρα και προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, που όποτε κρατήθηκαν στο τέλος βγήκε ζημιωμένος κι ο αρμόδιος υπουργός – υφυπουργός, που το έφερε προς ψήφιση στη Βουλή κι εκτός νυμφώνος.

Κατηγορίες Άρθρου:
Κατοικίδια · Πράσινος Πλανήτης