Έχετε δει ηλεκτρονικά τσομπανόσκυλα; Έχετε διαπιστώσει ότι μπορούν να κατεβαίνουν ραχούλες και βουνά και να μην έχουν θέμα; Αν κι η Κτηνοτροφία Ακριβείας έχει μπει στη χώρα μας αλλά σε ορισμένες εφαρμογές της Ρομποτικής το σίγουρο είναι ότι ο κτηνοτρόφος αλλάζει όψη και θα μπορεί να ελέγχει τα ζώα από μακριά, ακόμη κι αν βόσκουν έξω από το στάβλο τους με το κινητό τους.
Η “Έξυπνη Κτηνοτροφία” ή “Κτηνοτροφία Ακριβείας» περιλαμβάνει drones (δηλαδή ιπτάμενους «κηφήνες»), σταθμούς με αισθητήρες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά τσιπ, κολάρα, αυτοματοποιημένα συστήματα στην άλμεξη, γνώση της θερμοκρασίας, ηλεκτρονικές ταΐστρες κ.ά. Ανοίγει νέους δρόμους για μεγαλύτερες επενδύσεις, πιο κοστοβόρες, που αφορούν όμως και περισσότερο παραγωγικές μονάδες. Κτηνοτροφία ακριβείας η Ελλάδα έχει αναπτύξει κυρίως στα πουλερικά, για ωοτοκία ή πάχυνση αλλά και στην αγελαδοτροφία κατεξοχήν γαλακτοπαραγωγής.
Εντυπωσιακή είναι η εφαρμογή της εταιρίας “Rocos”, που παρουσιάζεται στη Νέα Ζηλανδία. Ένας κίτρινος ηλεκτρονικός σκύλος ο “Spot” προστατεύει τα ζώα ελευθέρας βοσκής, προχωράει κάνει μεγάλα βήματα, τρέχει… Ναι, η επόμενη μέρα στην Κτηνοτροφία είναι ήδη εδώ…