Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η 2α Φεβρουαρίου

2 Φεβρουαρίου, 2022 - 12:51 πμ
38
Views

H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς αυτή την ημέρα υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, η Συνθήκη Ραμσάρ για την προστασία των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας.

Το φετινό μήνυμα εορτασμού, όπως τονίζει η διοίκηση του Φορέα Αμβρακικού είναι: «Δράση στους υγροτόπους για τους ανθρώπους και τη φύση» και έχει ως στόχο να υπογραμμίσει τη σημασία των δράσεων για τη διασφάλιση της διατήρησης και της βιώσιμης χρήσης των υγροτόπων για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Να απευθύνει έκκληση για ανάληψη δράσης προκειμένου να σώσουμε τους υγροτόπους από την εξαφάνιση και να αποκαταστήσουμε αυτούς που έχουν ήδη υποβαθμιστεί.

Οι υγρότοποι μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη όταν διατηρούνται και χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο. Συγκεκριμένα, οι υγρότοποι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης», προστατεύουν από τις πλημμύρες, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του νερού, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, αποτελούν χώρους αναψυχής, επιστημονικής έρευνας και περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Ένας σπουδαίος υγρότοπος, γεμάτος φυσικές ομορφιές, είναι και το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, όπου συναντάμε το πιο πολύμορφο μωσαϊκό υγροτόπων στην Ελλάδα. Οικότοποι προτεραιότητας, σπάνια και απειλούμενα είδη ορνιθοπανίδας, αντιπροσωπευτικά είδη χλωρίδας, προστατευόμενα είδη της χερσαίας
και υδρόβιας πανίδας, συνθέτουν μια εικόνα μοναδικής ποικιλότητας και ομορφιάς.

Κύριο μέλημα όλων – όπως λέει – πρέπει να είναι η διατήρηση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος (οικότοποι, είδη χλωρίδας και πανίδας) σε συνδυασμό πάντα με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι οι υγρότοποι αποτελούν τμήμα της φυσικής μας κληρονομιάς και παρακαταθήκη για την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών, γι΄αυτό πρέπει να τους προστατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις!