Έκλεισαν τα ευρωψηφοδέλτια

30 Απριλίου, 2024 - 10:45 μμ
18
Views

Με λαμπερά ονόματα, τηλεπερσόνες, μοντέλα, αθλητές αλλά και με πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες, αγρότες, ανθρώπους από την κοινωνία, καθώς και νέα και παλιά πολιτικά πρόσωπα και μετεγγραφές ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συγκρότησης των ευρωψηφοδελτίων από τα κόμματα.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 9 Ιουνίου 2024. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών. Πλην εξαιρέσεων η ψήφος είναι υποχρεωτική.

Τα ευρωψηφοδέλτια καταρτίστηκαν από τις επιτροπές εκλογών των κομμάτων με κριτήρια που αφορούν στις γνώσεις, στην εμπειρία, στην ανανέωση αλλά και στην αναγνωρισιμότητα.

Διαφορετική διαδικασία ακολούθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διεξήγαγε για πρώτη φορά προκριματικές εκλογές ανά Περιφέρεια. Δυο θέσεις κατέλαβαν εξ οφίτσιο οι τέως ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά ενώ άλλες πέντε θέσεις ήταν οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται πως την επιστολική ψήφο προτίμησαν να υιοθετήσουν περισσότερο Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα από Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Το θέμα της επιστολικής ψήφου πάντως εξακολουθεί ν΄ αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των κομμάτων μετά το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των αποδήμων τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και από το κόμμα της ΝΔ, που οδήγησε στην παραίτηση Ασημακοπούλου κι άλλων στελεχών.

Λάδι στη φωτιά του ήδη τεταμένου πολιτικού σκηνικού εξαιτίας της διαρροής υλικού προσωπικών δεδομένων των αποδήμων Ελλήνων, πάντως έριξε και η διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου διεύθυνσης εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε ακόμη κι από αρχηγούς κομμάτων στη Βουλή.

Tags Άρθρου:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου:
Ελλάδα · Επικαιρότητα