Αλιεία – Ιχθυοκαλλιέργεια: ευκαιρία για καριέρα…

3 Μαρτίου, 2022 - 12:52 μμ
46
Views

Την έντονη ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό στην αλιεία, τις ευκαιρίες καριέρας που προσφέρει ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας και τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί η τάση για βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς, ανέδειξε το τρίτο blueTALK για την Βιώσιμη Αλιεία και την Ιχθυοκαλλιέργεια με την συμβολή κορυφαίων επαγγελματιών της Γαλάζιας Οικονομίας.

Τα blueTALKS, μια σειρά διαδικτυακών συζητήσεων με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες στη Γαλάζια Οικονομία, είναι μια ακόμα καινοτόμος πρωτοβουλία της Μίλητος Συμβουλευτική που ενημερώνει και καθοδηγεί δωρεάν νέους 15-29 ετών για τα «Επαγγέλματα της Θάλασσας».

Για ακόμα μια φορά, διοργανώθηκε (16/02/2022) υπό την αιγίδα του Junior Achievement Greece, με μεγάλη επιτυχία και απήχηση, σε ζωντανή αναμετάδοση, σε περισσότερες από 5 σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας BlueGenerationProjectGreece.

Ο Σάββας Σμυρνάκης, Ιχθυολόγος, Πρόεδρος των Ιχθυεμπόρων της Ιχθυόσκαλας Πειραιά  ανέδειξε  την πληθώρα επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα της αλιείας, την επεξεργασία και την διανομή των αλιευμάτων. Ενδεικτικά, ανέφερε τον χειριστή και τον βοηθό αλιευτικού σκάφους, τους τεχνίτες που το συντηρούν και τον ιχθυέμπορο, τον πωλητή και τον μεταφορέα στην Ιχθυόσκαλα, το Χρηματιστήριο των αλιευμάτων.

Η Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημόσιων Σχέσεων, στην Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), τόνισε πως στην ιχθυοκαλλιέργεια, υπάρχει διαρκής ζήτηση ανειδίκευτου και ειδικευμένου προσωπικού σε όλους τους τομείς λόγω της σταθερής ανάπτυξης. Ως περιβαλλοντολόγοι ή δύτες στις πλωτές εγκαταστάσεις, ως στελέχη marketing, οικονομολόγοι ή προγραμματιστές/ ριες στο γραφείο, μπορούν οι νέοι / νέες να απασχοληθούν και να παραμείνουν στον τόπο τους, αφού υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες σε 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας μας.

Ο κος Νίκος Θεράπος, Διευθυντής Πολιτικής και Οικονομικών, Enaleia, αναφέρθηκε στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στον αλιευτικό τουρισμό και μέσα από τη συμμετοχή των αλιέων στον καθαρισμό της θάλασσας από πλαστικά απορρίμματα. Αυτά είναι ενδεικτικά παραδείγματα εναλλακτικών μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, η εφαρμογή των οποίων συμβάλλει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους / νέες.

Το ακροατήριο συμμετείχε ενεργά και έλαβε επιτόπου απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους νέους/νέες σήμερα.

Το Βlue Generation Project, φέρνει τους νέους σε επαφή με όλους τους κλάδους της Γαλάζιας Ανάπτυξης, μέσα από διαδικτυακές παρουσιάσεις σε σχολεία, ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχετικούς φορείς. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για δωρεάν mentoring επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και επίσκεψης σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων (study visits) του κλάδου. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί Δωρεάν ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν την πρόσβαση των νέων στη Γαλάζια Οικονομία: Οδηγός Καριέρας και το Blue Career job platform στην οποία οι εργοδότες αναρτούν δωρεάν αγγελίες για ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού.

Την ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία, υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι φορείς, με κεντρικό μήνυμα “I am on board”. Ενδεικτικά αναφέρονται: Junior Achievement Greece, Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Enaleia, Εκπαιδευτικός Σύνδεσμος Αθηνών «Ο ‘Ήφαιστος», Σχολές ΩΜΕΓΑ, Κοινωνική Επιχείρηση Knowl διά βίου μάθησης, Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (E.Kε.Π.Ε.Κ.), Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε), Academy of Entrepreneurship, PremiumConsulting, Aephoria.net, BlueGrowth, Blog Great Greek Big Blue, YOUTHshare project, EviaIsland Κοιν. Σ. Επ., neolaia.grepixeiro.grGreek Travel Pagesyourpulses.cominsider.gr.

Κατηγορίες Άρθρου:
Επικαιρότητα · Προϊόντα