Οι εξαγωγές αυξήθηκαν το εμπορικό έλλειμμα μας έμεινε…

8 Ιουλίου, 2021 - 8:29 μμ
83
Views

Παραμένει το εμπορικό έλλειμμα παρά τη βελτίωση των εξαγωγών

Τη «θεωρία του ελατηρίου» επιβεβαιώνουν οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες συνεχίζουν τη δυναμική ανάκαμψη για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Με τις συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία να έχουν εισέλθει σε τροχιά ομαλοποίησης, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα ανισορροπίας, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να ανακτήσουν τον βηματισμό τους και να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα τον περασμένο Μάιο, η αξία των ελληνικών εξαγωγών συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 51,1% και ανήλθαν σε 3,22 δισ.ευρώ.

Καταλυτικό ρόλο στη θεαματική ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών & καυσίμων (+239%), των Βιομηχανικών (+29,8%), των Τροφίμων (+13,5%), και των Μηχανημάτων (+43,5), που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους. Μελανό σημείο αποτελεί το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο διαχρονικά ταλανίζει την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, τον Μάιο αυξήθηκε κατά 43,9% και διαμορφώθηκε στα 1,67 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε τα εξής: «Σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης έχουν εισέλθει οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες ανακτούν σταδιακά τον βηματισμό τους, καθώς ομαλοποιείται η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία. Οι επιδόσεις των τελευταίων μηνών αποδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες που ενσωματώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να πετύχουν ακόμη περισσότερα με την κατάλληλη στήριξη. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, και ελπίζουμε πως το μικρό θαύμα μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης και των εισοδημάτων».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, μεγάλη άνοδο καταγράφει η πορεία των εξαγωγών κατά τον μήνα Μάιο του 2021, καθώς αυξήθηκαν κατά 1,09 δισ. ευρώ ή κατά 51,1% και ανήλθαν σε 3,22 δισ. ευρώ έναντι 2,13 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020.  Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι σχεδόν στο ήμισυ, καθώς ανήλθαν στα 2,22 δισ. ευρώ από 1,76 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 465 εκατ. ευρώ ή κατά 26,5%, γεγονός που επιβεβαιώνει την πολύ μεγάλη σημασία, που διαδραματίζει η αλματώδης αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 239%.

Κατηγορίες Άρθρου:
Εξαγωγές · Επιχειρηματικότητα