Ψηφιακοί Νομάδες, Απομακρυσμένη Εργασία κι Ομογένεια…

8 Απριλίου, 2021 - 10:21 μμ
115
Views

Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τους ψηφιακούς νομάδες, που είναι μία σημαντική τάση στην εργασία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Το θέμα της προσέλκυσης των ψηφιακών νομάδων και της απομακρυσμένης εργασίας, φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με 29 βουλευτές, με επικεφαλής την τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού, Θεοδώρα Τζάκρη, που συνυπέγραψαν την επίκαιρη ερώτηση. Ως ψηφιακοί νομάδες ορίζονται εργαζόμενοι, στελέχη επιχειρήσεων ή ιδιοκτήτες εταιρειών, που επιθυμούν και καταφέρνουν να δουλεύουν μακριά από την φυσική έδρα της εργασίας τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει φέρει ορισμένα φορολογικά κίνητρα αλλά όχι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τους ψηφιακούς νομάδες, που αναμένεται ν΄ αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Η τάση αυτή επιταχύνθηκε ραγδαία μετά την έλευση του Covid-19, που δημιούργησε αυξημένες ανάγκες για τηλε-εργασία. Πρόκειται για μία παγκόσμια τάση, η οποία θα μπορούσε να φέρει χρήμα στη χώρα μας, η οποία είναι σε δυσμενή οικονομική κατάσταση. Αφενός διότι προϋπήρξε μία τη σφοδρή οικονομική κρίση ενώ έχουν προκύψει τεράστια προβλήματα από την κακή διαχείριση της πανδημίας. Έτσι, η χώρα μας ενώ διαθέτει ηλιοφάνεια, όμορφες παραλίες και γενικά καλό κλίμα, που είναι από τα σημαντικά κριτήρια για την προσέγγιση ψηφιακών νομάδων, υστερεί σε μία σειρά από παράγοντες, κυρίως των σχέσεων κράτους – ψηφιακού πολίτη.

Η επίκαιρη ερώτηση απευθύνεται προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας, καθώς η χώρα μας υπολείπεται σε σχέση με άλλες χώρες σε σχέση με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, υπάρχουν διάφορα φορολογικά κι ασφαλιστικά ζητήματα ενώ ένα μέρος των ψηφιακών νομάδων έχει οικογένειες, οπότε χρειάζεται να υπάρχει επαφή και με τα σχολεία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κ. Τζάκρη στην επίκαιρη ερώτηση, η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να εδραιωθεί λόγω της ανυπαρξίας των βασικών υποδομών και της γραφειοκρατίας ενώ δεν έχει κι ένα ολοκληρωμένο ασφαλιστικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να δώσει οργανωμένες λύσεις και ζητά να πληροφορηθεί, αν θα μπορέσει μέχρι τέτοιων προγραμμάτων να ενσωματώσει η Ελλάδα και την ψηφιακή νομαδική ομογένεια προσφέροντας υποδομές και χώρους για απομακρυσμένη εργασία και ολοκληρωμένο φορολογικό κι ασφαλιστικό πλαίσιο αλλά κι αν υπάρχει σχεδιασμός για τη χωροθέτηση τροχοφόρων βιλών, στις παρυφές των πόλεων, που θα μπορούσαν να τους φιλοξενήσουν.

Κατηγορίες Άρθρου:
Επιχειρηματικότητα · Εργασία