Γκαρά (ΣΥΡΙΖΑ): απούλητα αρνιά – κατσίκια, πήραν τον ανήφορο οι ζωοτροφές

1 Φεβρουαρίου, 2021 - 12:12 πμ
77
Views

Μειώθηκε το εισόδημα των κτηνοτρόφων, από τις παλινωδίες της κυβέρνησης της ΝΔ επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις απόψεις, που εκφράστηκαν από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η Νατάσα Γκαρά, βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους της επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, που εντάθηκαν μετά την περίοδο της πανδημίας. Ήδη, όπως τονίζει, από το πρώτο lock down το εισόδημα των κτηνοτρόφων μειώθηκε καθώς ιδιαίτερα
την περίοδο του Πάσχα πούλησαν πολύ κάτω του κόστους εκτροφής ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος διατροφής. Επιπλέον, υπήρξαν παράλληλα σοβαρά προβλήματα που έπληξαν τον κλάδο, όπως η αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης. Επικαλούνται στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, πως το χοίρειο κρέας δεν μπόρεσε να διατεθεί. Προοριζόταν για τη μαζική εστίαση, η οποία έκλεισε και παραμένει κλειστή λόγω της πανδημίας, ενώ παράλληλα το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40%.

Αντίστοιχα, όπως λένε, δεν μπόρεσε να διατεθεί και το βόειο κρέας και σημειώνεται εδώ ότι το βόειο κρέας είναι εισαγόμενο κατά 85%.
Σ’ όλα τα παραπάνω, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, έρχεται να προστεθεί η μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, η οποία ξεπερνά το 20% από το Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα. Όπως επισημαίνεται σε ανοιχτή επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ.Θ. το αποτέλεσμα της αύξησης στην τιμή των ζωοτροφών είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και η εμφανής
πλέον δυσκολία στη συνέχιση παραγωγής κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για πολλούς κτηνοτρόφους.

Κατηγορίες Άρθρου:
Βουλή & Νόμος · Πολιτική