Ηλεκτρικό Συσσίτιο – μια απαραίτητη ασπίδα προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά

17 Ιανουαρίου, 2022 - 12:49 μμ
46
Views

Του Κρίτωνα Αρσένη *, βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25

Χωρίς ντροπή η κυβέρνηση, που προέβλεπε μέχρι και πριν λίγες ημέρες στον προϋπολογισμό του κράτους, που έφερε στη Βουλή μηδενικό προϋπολογισμό, τώρα μας λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την ακρίβεια, γιατί το φαινόμενο είναι διεθνές.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που με τις αυξήσεις ρεύματος, που έχουμε πλέον δεν είναι παρά ασπιρίνη στον καρκινοπαθή.

Το ΜέΡΑ25 από την αρχή πρότεινε μέτρα που θα είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο.
1. Αυτόματη προσαρμογή επιδομάτων, μισθών και συντάξεων στις ανατιμήσεις των βασικών αγαθών, 2. Κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για χρηματιστήριο ενέργειας και οριακή τιμή (τιμολόγηση παραγόμενου ρεύματος με βάση το κόστος παραγωγής του ακριβότερου τόπου παραγωγής του – πχ τιμολόγηση ενέργειας από υδροηλεκτρικά που είναι σχεδόν τζάμπα στην τιμή κόστους ενέργειας από καύση φυσικού αερίου που κοστίζει πανάκριβα)

3. Μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων αντίστοιχα με αυτά της καραντίνας καθώς αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια θέματα επιβίωσης.

Σε αυτά τα μέτρα οφείλουμε να προσθέσουμε μια ιδέα που ξεκίνησε από τον Δήμο Ιλίου στην εκλογική μου περιφέρεια, την Δυτική Αθήνα, που όμως με επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις κατάφερα να ξεμπλοκάρω σε επίπεδο διοίκησης. Την ιδέα του Ενεργειακού Συσσιτίου.

Αφορά νοικοκυριά, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ρεύμα τους. Οι οικείοι Δήμοι μπορούν να τα συνδέουν με μια ειδική δημοτική σύνδεση που παρέχει σε κάθε νοικοκυριό  μια ποσότητα ενέργειας ικανή για το μαγείρεμα, την καθαριότητα και τον φωτισμό. Να μπορούν οι άνθρωποι να βιοπορίζονται μέχρι να ξεφύγουν από την ενεργειακή τους φτώχεια.

Η ΔΕΗ όμως βάζει και πάλι προσχώματα στην υλοποίηση του μέτρου. Αρνείται να δεχτεί να συνδέσει τα σπίτια με κόστος του Δήμου όταν έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Μα είναι δυνατόν οι πολίτες που είναι σε απόγνωση να μην έχουν απλήρωτους λογαριασμούς;

Για να χρειάζονται συσσίτιο, θα έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους;

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν και να ξεμπλοκάρουν το πρόγραμμα αυτό προκειμένου να μπορέσει να ανακουφίσει την κοινωνία του Ιλίου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τους Δήμους για να επεκταθεί το πρόγραμμα, από Δήμο σε Δήμο, σε όλη την Ελλάδα.

Κατέθεσα εκ νέου επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα και πιστεύω η κοινή λογική να κερδίσει και σύντομα να έχουμε θετικές εξελίξεις. Η φτώχεια δεν αποτελεί φυσικό φαινόμενο, αλλά χτυπάει μέλη κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν κοινωνικό κράτος και αλληλεγγύη. Η φτώχεια και οι ανισότητες είναι δείκτες αποτυχίας μιας κυβέρνησης και μιας χώρας.

Ο Κρίτων Αρσένης είναι βουλευτής του ΜέΡΑ25, αρμόδιος για περιβαλλοντικά ζητήματα

Κατηγορίες Άρθρου:
Άρθρα · Πολιτική