Καταγγελίες Φάμελλου – Ζαχαριάδη για αδιαφάνεια και διασπάθιση δημοσίου χρήματος στον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων

19 Ιανουαρίου, 2022 - 8:53 πμ
37
Views

«Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε καθυστερήσεις και υπεκφυγές στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού Ελέγχου, από πλευράς των Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, που έχουν στόχο την κάλυψη μείζονων παραβάσεων στη διαφάνεια, στους θεσμικούς κανόνες και σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους κοινοβουλευτικοί τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Κώστας Ζαχαριάδης.

Μέσα σε διάστημα ενός έτους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μετά από 4 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις τονίζουν ότι τίθενται ζητήματα:

-Νομιμότητας συγκρότησης του ΔΣ του Φορέα αλλά και των αποφάσεων, που αυτό λαμβάνει μέχρι και σήμερα, καθώς η αρμόδια Επιτροπή (του αρ. 152) τις θέτει υπό αμφισβήτηση.

-Αναιτιολόγητων προσαυξήσεων σε έργα

-Εκτιμήσεων έργων εκατομμυρίων ευρώ, δίχως να έχουν προηγηθεί οι τεχνικές μελέτες αυτών

-Κατά συρροή απευθείας αναθέσεων έργων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε συγκεκριμένο ανάδοχο, δίχως δημοσιότητα, προκηρύξεις και διαφάνεια και με σαθρές δικαιολογίες. 

-Αυθαίρετων και ατεκμηρίωτων επιλογών για δημιουργία μονάδας παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου και προώθησης της καύσης. σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες

-Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με την ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. ύψους 100.000 ευρώ και απόφασης του ΦΟΔΣΑ για πρόσθετη αμοιβή, που θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ οι υπηρεσίες των Δήμων είχαν εκπονήσει επαρκώς όλες τις μελέτες και διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό

Όπως επισημαίνουν, αποκαλύφθηκε κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά κι από τις καταγγελίες στην αποκεντρωμένη Διοίκηση και στα όργανα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, ότι τίθενται σοβαρά προβλήματα παραβίασης των κανόνων θεσμικού πλαισίου, διαφάνειας και αναλογικότητας αλλά και χρηστής διαχείρισης και σπατάλης δημόσιων πόρων και των χρημάτων των πολιτών.

Για όλα τα παραπάνω ελάχιστες απαντήσεις έχουν δοθεί, σημειώνουν τα δυο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Επισημαίνουν πως το ΥΠΕΝ, «κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, κατέφυγε σε υπεκφυγές και γενικολογίες και στην προ δύο μηνών τελευταία ερώτησή μας επικαλείται ότι δεν έχει αρμοδιότητα».

Την ίδια ακριβώς απάντηση, τονίζουν, «λάβαμε και από το Υπ. Εσωτερικών, που μας παραπέμπει σε αναμενόμενες απαντήσεις των εποπτευόμενων από το ίδιο, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Ιονίου, της οικείας Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, δηλαδή των φορέων, που κατά την άποψή τους, εμπλέκονται στις παραβιάσεις».

Οι κ.κ. Φάμελλος κι ο κ. Ζαχαριάδης τονίζουν πως «το γεγονός ότι το ΥΠΕΣ και ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός κ. Πέτσας δε γνωρίζουν την αρμοδιότητα τους για τον έλεγχο νομιμότητας των ΦΟΔΣΑ, φανερώνει την υποκρισία αλλά και την κάλυψη που παρέχει στις παραβάσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τους συνιστούμε να μελετήσουν καλύτερα το αρ. 225 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010), όπως ισχύει σήμερα, και το αρ. 240 του Ν. 4555/2018 (ΦΕΚ 133/Α/2018)».

«Υπενθυμίζουμε στους υπουργούς της κυβέρνησης των τάχατες «αρίστων» ότι, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού της Βουλής, οι υπουργοί οφείλουν να απαντούν γραπτώς εντός 25 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της ερώτησης. Κρίνεται απαράδεκτο να μην έχουν δώσει ακόμα απάντηση οι προαναφερόμενοι φορείς και Υπηρεσίες του ΥΠΕΣ. Το χρονοδιάγραμμα της απάντησης είναι δεσμευτικό», τονίζουν.

Και καταλήγουν λέγοντας πως «η κάλυψη των αρμόδιων υπουργείων δίνει τη δυνατότητα συνέχισης των σκανδάλων στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, που προχωρά σε παράτυπες αποφάσεις για αναθέσεις έργων, δημιουργώντας τετελεσμένα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Το θέμα πλέον οφείλει να ερευνηθεί από την ελληνική δικαιοσύνη και να πάψει η συγκάλυψη σε γαλάζια σκάνδαλα!»

Κατηγορίες Άρθρου:
Βουλή & Νόμος · Πολιτική