Οι Πορτογάλοι θέλουν πράσινη, κοινωνική, ψηφιακή Ευρώπη

22 Ιανουαρίου, 2021 - 11:29 μμ
83
Views

Οι προτεραιότητες της Πορτογαλικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με την ευκαιρία της ανάληψης από την Πορτογαλία –για τέταρτη φορά στην ιστορία της– της κυλιόμενης εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2021. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε η Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Ελλάδα κυρία Helena Paiva.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Προεδρεύων της συνεδρίασης, κ. Δημήτρης Καιρίδης, χαιρέτισε τη σημασία που αποδίδει η Πορτογαλική Προεδρία στην κοινωνική διάσταση και στην ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, μετά από τη μακροχρόνια διάβρωσή του συνεπεία της οικονομικής και της πανδημικής κρίσης. Υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας μας για την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα οποία θα εξαρτηθεί ο ρυθμός ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνοντας την κρισιμότητα της δημιουργίας –για πρώτη φορά– κοινών ευρωπαϊκών εργαλείων, συμπληρωματικών των εθνικών δημοσιονομικών σταθεροποιητών. Τέλος, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Πορτογαλίας στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, τόσο με την αποδοχή μετεγκατάστασης προσφύγων στην επικράτειά της όσο και με τη συνδρομή της στην προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Η κ. Paiva παρουσίασε τις πέντε βασικές προτεραιότητες της Πορτογαλικής Προεδρίας για το πως οραματίζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνοντας ότι βασίζονται στις ίδιες εκείνες αρχές που ώθησαν την Πορτογαλία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1986 δηλαδή::

  1. Ανθεκτική
  2. Κοινωνική
  3. Πράσινη
  4. Ψηφιακή
  5. Παγκόσμια

Σημείωσε ότι μετά την επίτευξη συμφωνίας για το ΠΔΠ και την επιτυχή έναρξη του εμβολιασμού, η Ε.Ε. διαθέτει πλέον το πρόγραμμα και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, τα οποία επιτρέπουν την απάντηση στην κοινωνική διάσταση της κρίσης και την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Ένωσης, όπως άλλωστε αναμένουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών και ευρωβουλευτών, η κ. Paiva σημείωσε την υποστήριξη του Πορτογάλου Πρωθυπουργού στην υιοθέτηση κοινών κανόνων ψηφιακού πιστοποιητικού, υπογραμμίζοντας τη σημασία του τουρισμού για τις οικονομίες των δύο χωρών. Αναφορικά με τα θέμα της μετανάστευσης, η κ. Paiva, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Ελλάδας ως κράτους πρώτης γραμμής, σημείωσε ότι στόχος της Πορτογαλικής Προεδρίας είναι να υπάρξει συμφωνία για έναν ενιαίο μηχανισμό, ο οποίος θα είναι ανθεκτικός και αξιόπιστος και θα βασίζεται σε μια δίκαιη κατανομή καθηκόντων και υποχρεώσεων.

Η Πορτογαλίδα Πρέσβης τόνισε την αντίθεση της χώρας της σε άνομες απαιτήσεις και απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η Πορτογαλική Προεδρία θα υπεραμυνθεί των συμφερόντων της Ένωσης, αλλά και των κρατών μελών της, προκειμένου να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα. Κλείνοντας, κάλεσε τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων να καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους, προκειμένου να αξιοποιηθούν από την Πορτογαλική Προεδρία.

Κατηγορίες Άρθρου:
Νέα · Πολιτική