Αλλαγές στον εκλογικό χάρτη λόγω απλής αναλογικής

18 Αυγούστου, 2021 - 11:44 μμ
325
Views

Αλλαγές επί αλλαγών αναμένεται να έρθουν στον εκλογικό χάρτη της χώρας στις επόμενες εκλογές, αφού ο εκλογικός νόμος Σκουρλέτη, αναμένεται να φέρει και μικρά κόμματα στη Βουλή, εφόσον πιάσουν το εκλογικό μέτρο του 3%. Παρότι το χαρτί των πρόωρων εκλογών κάηκε μαζί με τις πυρκαγιές, που έχουν ρημάξει την Ελλάδα, ωστόσο η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει πολύ περισσότερα κόμματα από την τωρινή.

Το κόμμα “Ενώνω”

Ήδη γίνονται μεγάλες αλλαγές στον κεντροδεξιό χώρο, με το κόμμα «Ενώνω», υπό τον πρώην υφυπουργό Μεταφορών, Νίκο Μαυραγάνη, ο οποίος έχει στο πλευρό του στελέχη με εμπειρία και δεν σταμάτησε τις συναντήσεις ούτε εν καιρώ πανδημίας. Ο ίδιος είχε από νωρίς  διαφοροποιηθεί στο θέμα των εμβολιασμών, και είχε πάρει σαφή θέση με το Μακεδονικό ζήτημα.

Το κόμμα του Γιώργου Τράγκα «Ελεύθεροι Άνθρωποι», παρά τις όποιες αποχωρήσεις επιχειρεί επίσης να λάβει ένα κομμάτι της πίτας κυρίως των απογοητευμένων Καραμανλικών και να μαζέψει κεντροδεξιούς και κεντρώους. Μερίδιο της εκλογικής πίτας διεκδικεί κι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, παρότι θεωρητικά δεν έχει μεγάλες διαφορές στις θέσεις από τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος διεκδικεί αύξηση των ποσοστών του ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα λόγω και των εθνικών θεμάτων και του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Σε κάθε περίπτωση η έξοδος της Χρυσής Αυγής από το τερέν βοηθά τις ζυμώσεις στον δεξιό χώρο.

Το Πράσινο Κίνημα κι η Κεντροαριστερά

Αντίθετα,  στον χώρο της Κεντροαριστεράς φαίνεται να παίζει μέχρι στιγμής, χωρίς αντίπαλο στους μικρούς, το «Πράσινο Κίνημα», που προέρχεται από τη διάσπαση των Οικολόγων Πράσινων το 2017. Υπενθυμίζουμε ότι υπήρξαν διαφωνίες μέσα στον χώρο των Οικολόγων Πράσινων ως προς τον χειρισμό διαφόρων θεμάτων, τον καιρό της διακυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ.

Το Πράσινο Κίνημα φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα από τ΄ άλλα, με συμπροέδρους τους Κώστα Καλογράνη και Ρία Ακρίβου. Μέχρι στιγμής πάντως η καλύτερη μετεγγραφή είναι του έμπειρου, Νίκου Καραμπάση που είναι επικεφαλής στην επικοινωνία, ο οποίος ήδη έχει κάνει επαφές με την βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, φιλόλογο Κωνσταντίνα Αδάμου, που πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε από το κόμμα Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25 αλλά και με τη δραστήρια Ρομανί, Σαμπιχά Σουλεϊμάν, που έχει βραβευτεί για τη δράση της, ως προς την εκπαίδευση των γυναικών στη Θράκη.  

Κατηγορίες Άρθρου:
Πολιτική · Πρωϊνός Καφές