«Αυτοπορτραίτο»: Η επαφή με τον εσώτερο εαυτό μας, μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας

15 Ιανουαρίου, 2022 - 8:36 πμ
47
Views

Πως βλέπουμε τον εαυτό μας; Πως αποτυπώνουμε οι ίδιοι τις μύχιες σκέψεις μας. Σε εποχή, που ποστάρουμε ασύστολα κομμάτια του εαυτού μας, στα κοινωνικά δίκτυα, υπάρχει κι η επαγγελματική φωτογραφία.

Κι εκεί, ένα κλικ αρκεί για να δούμε τον εαυτό μας, αλλιώς. Χωρίς φιοριτούρες, χωρίς σβήσιμο των ρυτίδων, ανοίγουμε ένα παράθυρο της ψυχής μας και κοιτάμε τελικά πως μας βλέπουν τελικά οι άλλοι. Ένα, δυο, τρία κλικ, λοιπόν, για να δούμε τι θέλουμε να προτάξουμε και τι αφήνουμε να αιωρείται.

Αυτό έκαναν κι οι μαθητές, που ασχολούνται με την τέχνη της φωτογραφίας  στο Εργαστήριο Διάφραγμα 26 κι οι καλύτερες φωτογραφίες με θέμα «Αυτοπορτραίτο», βραβεύτηκαν.

Το «Διάφραγμα 26» μας έχει συνηθίσει σε φωτογραφίες κατεξοχήν εικαστικές και  σε δύσκολες εποχές, για τους φωτογράφους, κρατά κι αναβαθμίζει το τοπίο της ελληνικής φωτογραφίας.

Η έκθεση «Αυτοπορτραίτο» έρχεται να δείξει μύχιες πλευρές του εαυτού, τον ερωτισμό, τις αδυναμίες, τη σχέση με το σώμα μας, την αντίληψή μας για τον εσωτερικό και τον εξωτερικό μας κόσμο.

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας επαναλαμβάνεται κάθε δυο μήνες αλλά με διαφορετικό θέμα και τα μαθήματα παρακολουθούν τόσο ερασιτέχνες όσο κι επαγγελματίες φωτογράφοι, που ασχολούνται με το στούντιο ή εξορμούν, για να κάνουν τις δικές τους φωτογραφικές προτάσεις.

Οι φωτογράφοι, που διακρίθηκαν στο αυτοπορτραίτο ήταν η Χριστιάνα Καλαμπόκη, ο Σπύρος Καλύβας, η Άννα – Μαρία Σωτηροπούλη, η Μαρία Τσορβά.  Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν ο Μενέλαος Μελετζής, τ. καθηγητής φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Σοφία Δαλαμάγκα κι ο Ανδρέας Κατσικούδης (δάσκαλος φωτογραφίας) ενώ υεπύθυνη της διοργάνωσης είναι η φωτογράφος Ελένη Μάμουνα.

Η φωτογραφική ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 είναι μια ομάδα από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους που έχει δημιουργηθεί από τον Ανδρέα Κατσικούδη. Έχει έδρα την Αθήνα και οι περισσότερες δράσεις της φιλοξενούνται στο Cinemarian. Έχει ήδη ανακοινωθεί το θέμα του επόμενου διαγωνισμού: «ΣΥΝΝΕΦΑ» και υπάρχουν πληροφορίες στη σελίδα https://diafragma26.gr/

Κατηγορίες Άρθρου:
Γράμματα & Τέχνες · Πολιτισμός