«Η κυρά του Δράκου» βάζει στο τραπέζι τα στερεότυπα της Κρήτης και τους κοινωνικούς αγώνες για δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο

27 Μαΐου, 2022 - 9:54 μμ
117
Views

Κρήτη και Ήπειρος συναντήθηκαν στη φιλόξενη Στέγη των Κραψιτών Αττικής στον Άγιο Δημήτριο

Ένα βιβλίο για τα κοινωνικά στερεότυπα, για τη σχέση Κρήτης – Πειραιά – Ηπείρου, για την αποδημία παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022 στην εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου της Θεσπρωτής στην καταγωγή, κοινοβουλευτικής συντάκτριας Άννας Στεργίου με τίτλο: «Η κυρά του Δράκου» από τις εκδόσεις Κομνηνός. Το βιβλίο, που μιλά για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση των ετών 90-91 γίνεται δραματικά επίκαιρο μετά τα όσα συνέβησαν με φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου ένας Κρητικός βοσκός, ο οποίος ζει περιθωριοποιημένος ώσπου γνωρίζει τη Χριστίνα, ένα νεαρό κορίτσι από τον Πειραιά, που έρχεται να σπουδάσει στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο. Η σχέση αυτή θα δοκιμαστεί πολλές φορές στον χρόνο και μέσα από τους ήρωες ξετυλίγονται κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, που συνέβησαν στην Κρήτη, στην Ελλάδα στον κόσμο, την περίοδο του ’90-’91.

Τότε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσουν βίαια γεγονότα στην εκπαίδευση, που οδήγησαν στη δολοφονία του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα από στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα και να παραιτηθεί ο τότε υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Παρών μάλιστα στη βιβλιοπαρουσίαση της Άννας Στεργίου ήταν ο εργατολόγος γιος του και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Διονύσης Τεμπονέρας.

Ο εκδότης των εκδόσεων Κομνηνός, Νίκος Παπανικολάου στη Στέγη της αδελφότητας Κραψιτών Αθηνών στον Άγιο Δημήτριο ξεκίνησε την εκδήλωση μιλώντας για το ζήτημα του απαρτχάιντ συνδέοντάς το με το βιβλίο.

Η έναρξη της εκδήλωσης στη Στέγη Κραψιτών Αττικής

Θερμό καλωσόρισμα απηύθυνε η αντιδήμαρχος Ισότητας δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής και πρόεδρος της αδελφότητας Κράψης Ιωαννίνων Αθηνών, Ελένη Καντζέλη, η οποία μίλησε για τα ανταμώματα των Κραψιτών στη φιλόξενη στέγη, που φτιάχτηκε με χορηγία του Δημητρίου Καντζέλη και των παιδιών του. Αναφέρθηκε στο βιογραφικό της Άννας Στεργίου και συνέδεσε το βιβλίο με την προσπάθεια, που γίνεται και στον δήμο Αγίου Δημητρίου για την Ισότητα των φύλων και στην αδελφότητα για την προαγωγή του πολιτισμού με πολυποίκιλες εκδηλώσεις.

Ο τέως υφυπουργός Μεταφορών και βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι η συγγραφέας με την κοινωνιολογική παιδεία που έχει, παρότι αναφέρεται σε μία ερωτική ιστορία αναλύει διεξοδικά την κοινωνία της Κρήτης, χωρίς να την ωραιοποιεί «και χωρίς να έχει επιτρέψει στον χρόνο να βάλει το παραμορφωτικό του χέρι». Αναφέρθηκε στα ζητήματα της παραβατικότητας αλλά και της εγκληματικότητας στον Μυλοπόταμο κι υποστήριξε ότι πυρήνας του βιβλίου είναι η διαρκής διαπάλη προόδου και συντήρησης στην Ελλάδα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κάλλιστα το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να είναι «πανεπιστημιακό εγχειρίδιο σε μάθημα Κοινωνιολογίας».

Ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης εξήγησε πως η διεξοδική ανάλυση των προηγούμενων ομιλητών του δίνει το δικαίωμα να μιλήσει για την Άννα Στεργίου, με την οποία γνωρίζονται χρόνια. Σημείωσε πως ενώ αρχικά το βιβλίο του φάνηκε πως έχει “πολλές σελίδες” στη συνέχεια διαπίστωσε πως πρόκειται για μία ερωτική ιστορία, η οποία κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος, γιατί εμπλουτίζεται με γεγονότα της εποχής.

Χαρακτήρισε την Άννα Στεργίου «οργανική διανοούμενη της εποχής», καθώς μέσα από τα βιβλία της καταπιάνεται λογοτεχνικά με διαφορετικά ζητήματα και τα φέρνει σε πέρας μέχρι τέλους. Ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στο φιλόξενο χωριό της Κράψης αλλά και στις εμπειρίες του, όταν επισκέφθηκε τον Μυλοπόταμο και συγκεκριμένα στις ταμπέλες, που “χώριζαν” δυο χωριά. Σημείωσε πως το βιβλίο δεν αφορά μία «τηλεοπτική μεταφορά» της Κρήτης, που εξαντλείται σε δυο – τρία διαφορετικά δωμάτια για λόγους κόστους αλλά σε μία βιωματική παρουσίαση κι αναπαράστασή του νησιού και των ανθρώπων του. Χαρακτήρισε ως πιο σημαντικό το απρόσμενο τέλος του βιβλίου, το οποίο φέρνει την «κάθαρση» με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου.

Το βιβλίο προτρέπει “να μη σκύβουμε το κεφάλι στους κοινωνικούς αγώνες”

Η βουλευτής της Κ. Ε. του ΚΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου εξήγησε πως γνώρισε την Άννα Στεργίου πρώτα απ΄τα γραπτά της ως αγροτική συντάκτρια κι έπειτα ως κοινοβουλευτική. Τη χαρακτήρισε ως “έντιμη” στον χώρο κι υποστήριξε ότι η κοινωνιολογική της παιδεία της επέτρεψε να ασχοληθεί σοβαρά με τον αγροτικό χώρο τον οποίο εξακολουθεί παρά την κοινοβουλευτική εμπειρία να παρακολουθεί μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται κι από το παιδικό της βιβλίο «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας», που μιλά για την ελιά.

Η Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το βιβλίο λέει αλήθειες για κοινωνικά ζητήματα, για τις διαφορετικές κοινωνικές τάξεις “τους πατρικίους και τους πληβείους”, για τα προβλήματα του αγροτικού χώρου, το πελατειακό σύστημα κι υποστήριξε ότι το βιβλίο  αυτό το διαβάζει κάποιος «πολύ ευχάριστα, δροσερά, γιατί έχει “πλούσιο λεξιλόγιο”» και «μία γλώσσα σαν γάργαρο τρεχούμενο νερό». Σημείωσε πως διαβάζοντας το βιβλίο της ήρθε στο μυαλό το παλαιό σύνθημα του ΚΚΕ «Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», παραφρασμένο «Μη  σκύβεις στα δύσκολα  το κεφάλι, διαβάζοντας το βιβλίο, σηκώνεσαι και πάλι» κι ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο, γιατί το αξίζει.

Ο δημοσιογράφος και τελευταίος διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” Βαγγέλης Δεληπέτρος εξήγησε πως δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός με την Άννα Στεργίου διότι έτσι κι αλλιώς είναι φίλη του, αφού συνεργάστηκαν πάνω από 2 δεκαετίες. Σημείωσε πως «οι ήρωες είναι καλοφτιαγμένοι» ότι το βιβλίο έχει «εξαιρετικούς διαλόγους και θαυμάσια πλοκή» και πρόσθεσε ότι «δείχνει ακόμη και τις ζυμώσεις, τις τάσεις και τον διάλογο μέσα στα κόμματα εκείνης της εποχής, που είναι υπαρκτός και σήμερα».  

Η συγγραφέας και κοινοβουλευτική συντάκτρια Άννα Στεργίου εξήγησε ότι το βιβλίο αποτελεί μία κοινωνιολογική ματιά πάνω στην Κρήτη αλλά λοξοκοιτάζει και προς την πολιτισμική ανθρωπολογία», εξαιτίας του επιστημονικού επηρεασμού της, από την άλλοτε καθηγήτριά της πολιτισμική ανθρωπολόγο, Νάντια Σερεμετάκη. Σημείωσε ότι το βιβλίο περιλαμβάνει ζητήματα εξωγαμίας, επιβιώσεων, μνήμης κ.ά. Υποστήριξε πως η Κοινωνιολογία δεν έχει βρει τη θέση που της αξίζει στο ελληνικό γίγνεσθαι και τόνισε πως το βιβλίο αποτελεί έναν διαρκή διάλογο ανάμεσα στην Κρήτη και την Ήπειρο, δυο περιοχές με ιστορικούς κι ακατάλυτους δεσμούς και με κοινή συνιστώσα το ζήτημα της αποδημίας.

Η Θεσπρωτή στην καταγωγή συγγραφέας, Άννα Στεργίου αφιέρωσε το βιβλίο σε φίλους Κρητικούς, και συμφοιτητές αλλά και στον Έλληνα παραγωγό και κυρίως τον κτηνοτρόφο που, όπως είπε, στήριξε το σπίτι της όταν κατέρρευσε η “Ελευθεροτυπία”. Υποστήριξε πως ο Άγιος Δημήτριος ως δήμος είναι μία φιλόξενη πόλη για τον ξένο τον μετανάστη, όπως συνέβη με τον νεαρό Σαϊντού και πως η ίδια έγινε φίλη της Κρήτης γιατί κάποιοι άνθρωποι την αγκάλιασαν στα χρόνια των σπουδών της. Τόνισε πως η Ελλάδα έχει δυο επιλογές, την εύκολη λύση ν΄ αφήσει τον ξένο τον μετανάστη στο περιθώριο, όπως συνέβη με τον Κρητικό ήρωα του βιβλίου της τον Δράκο και τη δύσκολη επιλογή να τον αγκαλιάσει και να δει μακροχρόνια καλύτερα αποτελέσματα.

Ζήτησε από τους παριστάμενους Έλληνες πολιτικούς να προσέξουν το ελληνικό βιβλίο διότι μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου το χαρτί έχει ανέβει κατά 90%. «Ό, τι έχουμε σ΄ αυτήν τη χώρα για ν΄ αντέχουμε όσα μας συμβαίνουν, την πανδημία, την ακρίβεια, τον πόλεμο είναι ο πολιτισμός μας», είπε. Υποστήριξε πως “Η κυρά του Δράκου” αποτελεί ένα βιβλίο για τη γενιά της, που δεν έζησε ηρωικά γεγονότα αλλά υπήρξε η «ευτυχισμένη γενιά», η οποία όμως έχει χτυπηθεί αλύπητα από μία δωδεκαετή κρίση και πρέπει επιτέλους το πολιτικό σύστημα να της ξαναδώσει ελπίδα.  

Η εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα εξάλλου αφορούσε ομιλίες και τραγούδια από δυο νέα παιδιά τους Αντώνη Τσορμπανάκη (λαούτο – τραγούδι) κι Ιγνάτιο Κορδώνη (λύρα) κι ανάγνωση αποσπασμάτων από την ηθοποιό Γωγώ Καποπούλου αλλά κι ένα ριζίτικο τραγούδι με στίχους της συγγραφέως.

Παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ  – ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης, η βουλευτής Νοτίων Προαστίων του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γιάννης Μπαϊρακτάρης, εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, εκπρόσωποι από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, πρόεδροι κι επίσημοι ηπειρώτικων αδελφοτήτων, τοπικών συλλόγων κ.ά. 

Κατηγορίες Άρθρου:
Γράμματα & Τέχνες · Πολιτισμός