Όταν ο Λιπαρίνι εμπνεόταν από την ελευθερία των λαών και την ελληνική επανάσταση…

4 Ιουλίου, 2021 - 9:21 μμ
63
Views

Η ομορφιά, η αγάπη για την ελευθερία, για την αλληλεγγύη, για τη δύναμη των λαών να εμπνέουν δεν κρύβεται. Έτσι κι αυτός ο πίνακας του Ιταλού καλλιτέχνη, που δείχνει το φιλελληνισμό της Ευρώπης, αυτόν, που τείνουμε να αγνοούμε μερικές φορές και δεν έχει να κάνει μόνο με κυβερνήσεις και συμφέροντα αλλά με την ευρωπαϊκή διανόηση και παραχωρήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο πίνακας του Λουδοβίκου Λιπαρίνι (Ludovico Lipparini) με τίτλο: «Αντικρίζοντας την ελευθερία» απεικονίζει τον δρόμο, που πήραν οι πρόγονοί μας για να κερδίσουν το ύψιστο αγαθό και να σταματήσουν να είναι ραγιάδες. Φιλοξενούνταν στο Δημοτικό Μουσείο του Τρεβίζο κι ευγενικά παραχωρήθηκε στην Ελλάδα η ελαιογραφία αυτή στην Ελληνική Βουλή, παρουσία της πρέσβεως της Ιταλίας, Πατρίτσια Φαλτσινέλι. Ο Λουδοβίκος Λιπαρίνι γεννήθηκε στη Μπολόνια κι υπήρξε νεοκλασικιστής και δίδαξε ζωγραφική στη Βενετία. Έζησε από το 1800 έως το 1856 και φιλοτέχνησε αυτόν τον πίνακα το 1850, δηλαδή λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του. Όμως, δεν είναι ο μόνος πίνακας, που αναφέρεται στην ελληνική επανάσταση.

Ο

Ο πίνακας είναι εμπνευσμένος από το γεγονός ότι τον Γενάρη του 1824 ο Λόρδος Βύρωνας ήρθε στην Ελλάδα και ορκίστηκε στον τάφο του Μάρκου Μπόσαρη για την απελευθέρωσή της. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ελληνικού κοινοβουλίου γι΄ αυτήν την παραχώρηση τονίζοντας ότι εκείνη την περίοδο η Ρωσία είχε προτείνει η Ελλάδα να χωριστεί σε τρεις αυτόνομες ηγεμονίες αλλά φόρου υποτελείς στον σουλτάνο.

Η ελληνική επαναστατική κυβέρνηση ή Εκτελεστικό, όπως είπε ο κ. Τασούλας, τότε απογοητεύτηκε και στράφηκε στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος τελικά δέχτηκε να μεσολαβήσει στην Υψηλή Πύλη για να βρεθεί λύση αλλά ουσιαστικά για πρώτη φορά αναγνώριζε την κυβέρνηση των επαναστατημένων Ελλήνων.

Η κ. Φατσινέλι υποστήριξε πως πολλοί Ιταλοί, που δεν αναγράφονται ήρθαν τότε να βοηθήσουν τους Έλληνες στον αγώνα με κόστος την ίδια τους τη ζωή. Η Πρέσβης της Ιταλίας εκφράζοντας την επιθυμία της χώρας της να συμβάλει στους εορτασμούς της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, προανήγγειλε την παρουσίαση ενός πρωτότυπου ιστοριογραφικού έργου με θέμα τη συμμετοχή των Ιταλών στον ελληνικό αγώνα για την ανεξαρτησία, έργο το οποίο συγκεντρώνει μια μεγάλη ομάδα διακεκριμένων ιστορικών, μελετητών και ακαδημαϊκών από την Ιταλία και την Ελλάδα, «ως φόρο τιμής απέναντι στην Ελλάδα και σε αυτόν τον Πολιτισμό που συνεχίζει να τιμά την κληρονομιά του ένδοξου παρελθόντος του».

Κατηγορίες Άρθρου:
Γράμματα & Τέχνες · Πολιτισμός