Χαριστική (τραπεζική) βολή στην Πάργα και τα γύρω χωριά;

9 Ιουλίου, 2021 - 4:27 πμ
91
Views

“Αδιανόητη” θεωρούν αυτήν την απόφαση κάτοικοι της Πάργας να φύγει το υποκατάστημα της Πειραιώς

Σε αναμμένα κάρβουνα είναι οι πολίτες στον δήμο Πάργας από την ανακοίνωση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για επικείμενο κλείσιμο, εντός διμήνου, μεταξύ άλλων και του υποκαταστήματος της στην πόλη της Πάργας. Μία τέτοια απόφαση θα ήταν, αν μη τι άλλο εγκληματική για την τοπική οικονομία αλλά θα δημιουργούσε και τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, στην αμφιθεατρική κωμόπολη και προφανώς πάρθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψιν τίποτα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το γεωγραφικό ανάγλυφο, υποχρεώνοντας και μεγάλους ανθρώπους να βγαίνουν έξω από την πόλη.

Η απόφαση αυτή φαντάζει ολότελα αδιανόητη και μάλλον πάρθηκε από ανθρώπους, που δεν έχουν ιδέα, πως η κωμόπολη εξυπηρετεί και μία σειρά από γειτονικά χωριά, ότι θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο όλη τη συγκοινωνία και θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην τοπική οικονομία, που ήδη έχει ταλαιπωρηθεί την τελευταία τριετία και με τα γεγονότα στην Thomas Cook και με τον κορωνοϊό.

Και μόνο η ιδέα ότι θα γίνει αυτό, μεσούσης της πανδημίας έχει θορυβήσει έντονα όλους τους Παργινούς και τις γύρω περιοχές. Η Πάργα είναι τουριστικό θέρετρο εδώ και δεκαετίες και μία τέτοια απόφαση μόνο κακό μπορεί να κάνει στην τοπική κοινωνία, που ήδη είδε τα έσοδα να πέφτουν αυτές τις δυο χρονιές και προσπαθεί να ανακάμψει. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η απόφαση είναι ανάλγητη για τους ηλικιωμένους κατοίκους αλλά και για τους αγρότες και κτηνοτρόφους γενικά, που συνεργάζονται με τη συγκεκριμένη τράπεζα, αφού η ευρύτερη περιοχή της Πάργας έχει κτηνοτροφικό κεφάλαιο.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή, ο βουλευτής Πρέβεζας και πρώην υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστας Μπάρκας. Όπως αναφέρει, μια περιοχή, που ειδικά τη θερινή περίοδο, αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τουρισμό, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο όγκο τραπεζικών συναλλαγών και την ανάγκη εξυπηρέτησης ιδιωτών και επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα υποκατάστημα, που εξυπηρετεί πολίτες και επιχειρήσεις μιας ευρύτερης περιοχής, που περιλαμβάνει περιοχές από δύο διαφορετικούς Νομούς, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας.

Παράλληλα η περιοχή, που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο υποκατάστημα χαρακτηρίζεται από ένα υποτυπώδες οδικό
δίκτυο και διασπορά των δημοτικών διαμερισμάτων και των τοπικών κοινοτήτων σε ένα γεωγραφικό ανάγλυφο, που χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις. Για να φύγει κάποιος από την Πάργα χρειάζεται να έχει προσωπικό όχημα – κι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό ειδικά για τους τουρίστες, τη στιγμή μάλιστα, που η συγκοινωνία με άλλα μέρη δεν είναι συχνή.

Το εν λόγω τραπεζικό κατάστημα, εξυπηρετεί, πέραν των επαγγελματιών, μεγάλο αριθμό ατόμων τρίτης ηλικίας, καθώς και ευπαθών ομάδων, που δεν τους είναι οικείο να καταφεύγουν σε χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων τραπεζικής εξυπηρέτησης, συνεπώς θα αναγκάζονται να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα σε προβληματικό οδικό δίκτυο, ώστε να εξυπηρετηθούν. Όπως τονίζει, είναι το δεύτερο υποκατάστημα «συστημικής» τράπεζας που κλείνει μέσα σε ένα χρόνο στον Δήμο Πάργας, μετά από εκείνο της Εθνικής Τράπεζας στην πόλη του Καναλακίου.

Κατηγορίες Άρθρου:
Πράσινη Πόλη · Τράπεζες