Νέο νομοσχέδιο σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα

3 Μαρτίου, 2021 - 2:44 πμ
130
Views

Προσπάθεια να σταματήσει η κακομεταχείριση ζώων, προαναγγέλλει ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης

Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης. Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις συνεχίζονται από πλευράς των γεωτεχνικών, αφού ουσιαστικά το πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς δεν αφορά πλέον στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει αναπτυγμένες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά στο Εσωτερικών.

Ο ίδιος ανέλυσε το θεσμικό πλαίσιο, που επιχειρεί, να εισάγει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου σχετικά με τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε φαινόμενο βίας και κακομεταχείρισης απέναντί τους. Κατά τον κ. Σταυριανουδάκη το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρητά πέντε αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων:

  1. Την ελευθερία από την πείνα και τη δίψα με πρόσβαση σε τροφή και νερό κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα,
  2. την ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες,
  3. Την ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
  4. την ελευθερία από φόβο και αγωνία με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση και
  5. Την ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς.

Παράλληλα, κος Σταυριανουδάκης τόνισε ότι, για πρώτη φορά δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και για αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνιάτρους, εκτροφείς, καταφύγια και τη Δημόσια Διοίκηση, σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.

Μένει ωστόσο, να τα δούμε στην πράξη όλα αυτά, αφού πολλά έχουμε ακούσει και η προστασία για τα αδέσποτα σε αρκετές περιπτώσεις είναι για κλάματα. Από την άλλη πλευρά χρειάζεται να βρεθεί προστασία και για τους ανθρώπους και τα κοπάδια. Πολλές φορές έχουν επανειλημμένα από σκυλιά, τα οποία λόγω της μακρόχρονης κακοποίησής τους έχουν αγριέψει κι αποτελούν πραγματική απειλή και για τον άνθρωπο και για τα ίδια. Υπάρχουν θέματα φυλών, που πρέπει να προσεχθούν, αντί για ανεξέλεγκτες στειρώσεις και ολοκληρωμένα προγράμματα για εμβολιασμούς.

Πώληση ζώων ή όχι μέσω καταστημάτων;

Την ίδια στιγμή ακούγεται από πολλές πλευρές ότι σταματά η πώληση ζώων μέσω καταστημάτων, που ήταν ένα βασικό αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων, διαχρονικά. Μόνο, που αυτό ενδέχεται να επιδεινώσει το λαθρεμπόριο ζώων κι όχι να βελτιώσει απαραίτητα τις συνθήκες αναπαραγωγής.

Επίσης, τι μέλλει γενέσθαι με τα ιπποειδή, που χρησιμοποιούνται για μεταφορές, αφού βλέπουμε συχνά ζώα να κακοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, στις οποίες όμως δεν υπάρχει κι άλλο μέσο μεταφοράς ή δυσκολεύονται τα συμβατικά μέσα μεταφοράς ή ακόμη και για καθαρά τουριστικούς λόγους, με πολύωρη έκθεση στον ήλιο και πολύωρη έκθεση σε κρύο νερό, πέρα από το παστούρωμα, που έχει καταδικαστεί ως πρακτική. Υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις του πλαισίου αλλά δεν ήταν ολοκληρωμένες.

Υπενθυμίζουμε πως έχει αυστηροποιηθεί ήδη το πλαίσιο για την κακοποίηση ζώου. Στην παρούσα φάση διερευνάται από την κυβέρνηση ο ορισμός της κακοποίησης και της αυστηροποίησης των ποινών και των προστίμων αλλά και της θέσπισης μητρώου στην Εισαγγελία Αθηνών για όσους έχουν ποινική καταδίκη για κακοποίηση ζώων.

Κατηγορίες Άρθρου:
Κατοικίδια · Πράσινος Πλανήτης