Εγκατάσταση χλοοταπήτων σε τουριστικές περιοχές και γήπεδα…

19 Απριλίου, 2021 - 12:48 μμ
191
Views

Εγκατάσταση χλοοταπήτων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Νέα αειφόρος τεχνική

Κείμενο-Φωτογραφίες: Του Νίκου  Θυμάκη*

Γεωπόνου, Σύμβουλου Πρασίνου (nikthymakis@gmail.com )

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνει ο αριθμός των πολιτών, που εκφράζουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους στην κατανάλωση νερού από χλοοτάπητες τόσο αθλητικών χώρων, όσο και χώρων πρασίνου (ιδιωτικών και δημόσιων).

Το πρόβλημα δε είναι ιδιαιτέρως οξυμένο σε παραθαλάσσιες ηπειρωτικές περιοχές αλλά και στα νησιά μας, όπου το νερό είναι πολύτιμο σαν το χρυσάφι και η διαχείρισή του αποτελεί ουσιαστικά και πρακτικά θέμα επιβίωσης τόσο για τους κατοίκους.

Θεωρώντας δεδομένο ότι η ορθολογική χρήση χλοοταπήτων, η οποία προέρχεται από ολοκληρωμένη μελέτη δεν αποτελεί παράγοντα σπατάλης νερού για περιοχές, όπως οι προαναφερόμενες και αποκλείει τη χρήση τεχνητών ταπήτων (που κακώς κάποιοι τους αποκαλούν «χλοοτάπητες»), ιδιαίτερα για αθλητικούς χώρους, παρουσιάζουμε μία νέα τεχνική από την Ιταλία, που αφορά στα θερμόφιλα είδη χλοοταπήτων.

Έχει  να κάνει με την καλλιέργεια, την εγκατάστασή τους και τη βιωσιμότητά τους, σε φτωχά, αλατούχα εδάφη, που κανείς δε θα μπορούσε ούτε να φανταστεί ότι θα ευδοκιμούσαν καν φυτά.  Το πειραματικό και η φυτωριακή μονάδα βρίσκονται στην περιοχή της Πίζα (Pisa).

  • Τι είναι αυτή η τεχνική;

Πρόκειται για προφυτρωμένο γκαζόν, όπου το κάθε φυτό είναι μέσα σε γλαστράκι. Το χώμα του είναι εφοδιασμένο με θρεπτικά στοιχεία και έτσι πετυχαίνει γρήγορη ανάπτυξη, όταν φυτευτεί στον κήπο. Το κάθε γλαστράκι έχει όγκο 2-3 μιλιγκράμ.  

  • Εγκατάσταση

1. Εγκατάσταση με κατεργασία του εδάφους

Απομάκρυνση της παλιάς βλάστησης με ζιζανιοκτόνο.

Φρεζάρισμα σε βάθος 10 -15 εκ.

Σκάλισμα, ψιλοχωμάτισμα, κυλίνδρισμα.

Εγκατάσταση των φυταρίων με το χέρι ή με μηχάνημα.

2. Εγκατάσταση χωρίς κατεργασία του εδάφους

Απομάκρυνση της παλιάς βλάστησης με ζιζανιοκτόνο.

Καταρχήν, γίνεται αερισμός σε βάθος 3-4 εκ. Ο αερισμός δεν γίνεται με ένα συνηθισμένο μηχάνημα αλλά με ένα ειδικό που το λένε carotatrice(είναι κινέζικης προελεύσεως) επειδή ανοίγει τρύπες σε σχήμα καρότου από το έδαφος. Το ίδιο μηχάνημα μπορεί να ξαναγεμίσει τις τρύπες.  Ακριβώς αυτό είναι το τρίτο στάδιο της εγκατάστασης. Βάζουμε στο μηχάνημα τα έτοιμα μικρά φυτά και αυτό τα παραχώνει στο έδαφος.  Ακολουθεί λίπανση.  

  • Εποχή φύτευσης

Οι φυτεύσεις γίνονται από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο.

  • Αποστάσεις φύτευσης

Όσο πιο κοντά φυτεύεις τα φυτά τόσο γρηγορότερα γίνεται η κάλυψη του εδάφους. Ένας καλός μέσος όρος είναι 25 φυτά ανά τ.μ. Συνήθως, τοποθετούνται 10 φυτά ανά τ.μ, όσα έχει και η συσκευασία.

  • Άρδευση

Κατά την εγκατάσταση κάθε μέρα για δύο εβδομάδες. Μετά, το καλοκαίρι μία φορά την εβδομάδα. Έτσι υπολογίζει ότι  πετυχαίνει 50 % οικονομία.

  • Πλεονεκτήματα έναντι της σποράς

Στοιχίζει λιγότερο.

Ταχύτητα

Πολύ εύκολη μεταφορά (ένα γήπεδο χωράει σε ένα βαν!)

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας,  ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα για την καλλιέργεια αλλά και τη συντήρηση αυτών των χλοοταπήτων. Ακόμα  είναι τόσο ανθεκτικό ώστε βλασταίνει, ακόμα και αν έχει «καεί» από τις καθημερινές φυσιολογικές ανάγκες ενός ενός σκύλου (κάτι, που είναι συνηθισμένο σε κήπους).  Τέλος, η εταιρεία  έχει τις κατάλληλες ποικιλίες ώστε να φυτέψει κάποιος και στη σκιά και κοντά στη θάλασσα.

(*) Για περισσότερα στοιχεία για την τεχνική και την εταιρεία επικοινωνείτε με τον συγγραφέα του κειμένου.

ΒΟΧ «…Βελτίωση πλαστικού τάπητα αθλητικών χώρων με τη χρήση του φυσικού. Ένα «πάντρεμα» δύο διαφορετικών νοοτροπιών προς όφελος του περιβάλλοντος και των χρηστών».

Στο Πανεπιστήμιο της Pisa, έγινε πριν 15 χρόνια, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα, που αφορά στο να …βελτιωθούν οι συνθετικοί τάπητες αποκτώντας- αν μπορούμε να το διατυπώσουμε έτσι- κάποιες από τις ιδιότητες των φυσικών. Έτσι, κυριολεκτικά γίνεται σπορά μιγμάτων  φυσικού χλοοτάπητα σε συνθετικό, με τη βοήθεια υποστρωμάτων (άμμος, κοκοφοίνικας κ.λ.π.).

(Φωτογραφίες A, B, C)

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ: 306946410308.