Η Γεωργία Ακριβείας έκλεισε πρώτο τραπέζι στον Μαραθώνα…[+ Video]

8 Ιουλίου, 2021 - 6:41 μμ
85
Views

Η νέα ΚΑΠ 2021-27 ας μην ξεχνάμε πως είναι “έξυπνη” και πράσινη, λόγω των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων και της ψηφιακής μετάβασης

Η “Έξυπνη Γεωργία” πήγε στον Μαραθώνα. Μία περιοχή, η οποία είναι γνωστή από τα ελληνικά βιβλία της ιστορίας για τη Μάχη του Μαραθώνα αλλά όχι τόσο γνωστή για το γεγονός ότι έχει σημαντική αγροτική παραγωγή, λίγη ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Κι εκεί έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες, ώστε να “διαβάζουν” το χωράφι, ώστε να σταματήσει αυτό το κακό με το λιπαίνουμε όπου να΄ναι, όπως να΄ναι. Πολλοί έτσι κι αλλιώς γνωρίζουν τις δράσεις της GAIA επιχειρείν και της εταιρίας Neuropublic αλλά ήρθε η ώρα να ξεναγηθούν και οι δημοσιογράφοι στη νέα γεωργική, ψηφιακή τεχνολογία, που ολοένα και περισσότερο θα καθορίζει το μέλλον μας.

Η παρουσίαση του συστήματος έξυπνης γεωργίας «gaiosense»  και των εφαρμογών του διοργανώθηκε από τη GAIA Επιχειρείν και τη NEUROPUBLIC την Τετάρτη 7/7/2021 στο «Πολυαγρόκτημα Γη μας» στον Μαραθώνα, στα αγροτεμάχια του οποίου έχουν εγκατασταθεί τηλεμετρικοί σταθμοί του συστήματος.

Η συνεργασία των δυο εταιριών είναι δεδομένη εδώ και χρόνια αλλά αφορούσε στη νέα «πράσινη» και ψηφιακή ΚΑΠ 2021-27 με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη σκυτάλη ανέλαβε η δεύτερη γενιά οι κυρίες Έλλη Τσιφόρου (GAIA Επιχειρείν) και Ρόζα Γαργαλάκου (NEUROPUBLIC AE), που εξήγησαν τα δεδομένα για το πώς η νέα ΚΑΠ συνδέεται με την πράσινη κι έξυπνη γεωργία, ενώ ο γενικός διευθυντής του πολυαγροκτήματος «Γη μας», Θανάσης Δεδούσης αναφέρθηκε στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense,  υποστηρίζοντας πως η έγκαιρη προειδοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.  

Ο επικεφαλής Υπηρεσιών Ευφυούς Γεωργίας της NEUROPUBLIC, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην ευφυή γεωργία και τις εφαρμογές ακριβείας στο χωράφι και στα σημαντικά οφέλη στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ποιότητας αλλά και στο μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω ορθολογικής λίπανσης, φυτοπροστασίας κι άρδευσης.

Ο επικεφαλής του τμήματος Παρατήρησης Γης, Γιώργος Ευσταθίου εστίασε στη δορυφορική παρακολούθηση των καλλιεργειών και τα οφέλη που προσφέρει, ενώ ο επικεφαλής του τμήματος Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) Στέργιος Δήμου-Σακελλαρίου αναφέρθηκε στη συλλογή δεδομένων από τους τηλεμετρικούς σταθμούς, που είναι εγκαταστημένοι στα αγροτεμάχια, οι οποίοι λειτουργούν ως ευφυή συστήματα συλλογής δεδομένων ακριβείας από την καλλιέργεια.

Ο ρόλος των μετεωρολογικών δεδομένων

Ο γεωπόνος, Δημήτρης Τσεσμελής παρουσίασε τον σημαντικό ρόλο των μετεωρολογικών δεδομένων στη διαχείριση του νερού κατά την παραγωγική διαδικασία. Ο υπεύθυνος Διαχείρισης Έργων Ευφυούς Γεωργίας της εταιρείας, Κώστας Μίχος  εξήγησε πως για την εφαρμογή συμβουλών ευφυούς άρδευσης, φυτοπροστασίας και λίπανσης είναι απαραίτητη η συμβολή των γεωργικών συμβούλων, καθώς η τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της.

Από τις δυο εταιρείες, που συνεργάζονται τονίστηκε πως η ευφυής γεωργία μπορεί να γίνει προσιτή και προσβάσιμη σε κάθε αγρότη, αφού υπάρχουν εφαρμογές για κάθε βαλάντιο. Ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος αναφέρθηκε στα διαφορετικά επίπεδα υπηρεσιών του gaiasense που συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στον εκδημοκρατισμό της ευφυούς γεωργίας και στην εξοικείωση των αγροτών με τα ψηφιακά εργαλεία της νέας εποχής.

Όπως είπε, στο 1ο επίπεδο, με την υπηρεσία gaiasense 1 και «με κόστος μόλις 30 ευρώ συν ΦΠΑ ετησίως, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα gaia sense mobile app  προσφέρεται στον αγρότη σημαντική αγρονομική και περιβαλλοντική πληροφόρηση, εύκολη στη χρήση.  

Αντίστοιχα, το gaiasense 2, παρέχει ερμηνεύσιμες και αποτελεσματικές συμβουλές λίπανσης, φυτοπροστασίας και άρδευσης και το κόστος του υπολογίζεται με βάση τα στρέμματα αλλά και την εκάστοτε καλλιέργεια, με τον αγρότη να καταβάλλει μόνο μία μικρή ετήσια συνδρομή, η οποία κυμαίνεται μεσοσταθμικά – όπως ειπώθηκε, μεταξύ 1-2% της ετήσιας αξίας παραγωγής της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Με το gaiasense 3, παρέχεται ολιστική συμβουλευτική με υπόβαθρο τα τεχνολογικά δεδομένα ενώ το gaiasense 4, το πιο ολοκληρωμένο επίπεδο, θα παρέχει, επιπλέον, πιστοποίηση, μέσω της ιχνηλάτισης των διαδικασιών που ακολουθούνται, δίνοντας, στην πραγματικότητα, ένα διαβατήριο στον αγρότη για μία όλο και πιο απαιτητική εγχώρια και διεθνή αγορά, στην οποία μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις, θέση και υψηλότερη αμοιβή.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, για ορισμένες καλλιέργειες η μείωση των εισροών φτάνει έως και 50%, συμβάλλοντας στη βελτίωση της απόδοσης, στο χαμηλότερο κόστος, στη μείωση των αγροτικών εφοδίων και στη βελτίωση της ποιότητας με ταυτόχρονη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνων.

Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με τη ζωντανή επίδειξη της εφαρμογής gaia sense mobile app από τον Υπεύθυνο Εξωστρέφειας και Δικτύωσης της εταιρείας, κ. Βασίλη Πρωτονοτάριο, ο οποίος εξήγησε τα βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της.

Κατηγορίες Άρθρου:
Πράσινος Πλανήτης · Ψηφιακή Φάρμα