2020: Χρονιά θρίλερ για τον τουριστικό κλάδο…

22 Ιανουαρίου, 2021 - 10:20 μμ
83
Views

Χρονιά θρίλερ για τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού για την Ελλάδα το 2020, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, δια του επικεφαλής, Αλέξανδρου Βασιλικού. Τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Τουριστικής Πολιτικής, όσο κι αν είναι γνωστό ότι ο κόσμος δεν πήγε διακοπές, σοκάρουν. Ας σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα για πρώτη φορά στα χρονικά έβγαλαν ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον τουρισμό δελτίο τύπου με τίτλο: “Πεινάμε”, συνδικαλιστές συνελήφθησαν ενώ αλλεπάλληλες ήταν και οι διαμαρτυρίες των επαγγελματιών ξενοδόχων και ανθρώπων στα τουριστικά λεωφορεία.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη κρίση, που περνά ο κλάδος αφού πέρυσι υπήρξε το πρόβλημα με την Thomas Cook ενώ υπήρξαν κατά καιρούς προβλήματα και λόγω των πτωχεύσεων τουριστικών πρακτορείων στη Ρωσία. Η κρίση στο Μεταναστευτικό δημιούργησε αλλεπάλληλα προβλήματα σε νησιά του Αιγαίου. Όμως, επρόκειτο για ζημιές, που σε κάποιο βαθμό απορροφήθηκαν από την αγορά. Από τον φαύλο κύκλο δεν ξέφυγαν ούτε οι χειμερινοί τουρισμοί, που σήμερα διαμαρτύρονται οι άνθρωποί τους.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και για εργοδότες και για εργαζόμενους αλλά και για την ελληνική οικονομία, η οποία παρουσιάζει υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό και κινδυνεύει για ορισμένους να είναι μη διαχειρίσιμη.

Το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019
ήταν 9.971: 3.965 συνεχούς και 6.098 εποχικής λειτουργίας. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το 1ο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) αλλά παρουσιάζοντας λόγω και των υγειονομικών πρωτοκόλλων , του φόβου, των ξαφνικών λουκέτων κ.ά. εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα.

 1 στα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά φέτος σε σχέση μ’ αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019.
 Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες.
 Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019.
 Οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου‐Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις ΜΟΝΟ του Σεπτεμβρίου του 2019.
 Με την αρωγή των προγραμμάτων για την απασχόληση, στηρίχτηκε αποτελεσματικά η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία.
 Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν κατά μέσο όρο το 1/3 των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων.
 Επιπλέον 900 εκατ. € θα λείψουν από τα ταμεία, και συνεπώς και από την αγορά, λόγω του ανείσπρακτου τζίρου του 2020, αλλά και της συρρίκνωσης των προκαταβολών για το 2021.

Κατηγορίες Άρθρου:
Επιχειρηματικότητα · Τουρισμός