Ψηφιακός άνθρωπος, ψηφιακή οικογένεια, περιβαλλοντικοί μετανάστες,ρομπότ εργασίας: όλα χωρούν στο βιβλίο “Ο δίδυμος καπιταλισμός”

1 Νοεμβρίου, 2023 - 1:53 μμ
246
Views

Ποιος είναι ο νέος ψηφιακός άνθρωπος; Ποια είναι η ψηφιακή οικογένεια; Πόσο μας επηρεάζει η κλιματική κι η ενεργειακή κρίση; Ποιο είναι το ιστορικό στάδιο που ζούμε σήμερα; Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χωρίς ρεύμα στην Ελλάδα; Θα υπάρξουν νέα κύματα προσφύγων λόγω της αλλαγής κλίματος;

Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται στο νέο βιβλίο της Άννας Στεργίου “Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» που πρόκειται να παρουσιαστεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Booktalk» στο Παλαιό Φάληρο (Αρτέμιδος 47 και Αγίου Αλεξάνδρου) και τις εκδόσεις Κομνηνός.

Η συγγραφέας, που έλκει την καταγωγή της από τη Θεσπρωτία και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο, σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει εκδώσει ήδη άλλα 5 λογοτεχνικά βιβλία, τρία για ενήλικες: «Τα μάτια του φόβου», Λιβάνης 2004, «Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του θεού», Μιχ. Σιδέρης 2014, «Η κυρά του Δράκου», Κομνηνός 2022 και δυο για παιδιά: «Οι περιπέτειες των Ατρόμητων της Μαργαριτοχώρας: Η κλοπή των λαγηνιών από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας”, Κομνηνός 2022,” Οι περιπέτειες των Ατρόμητων της Μαργαριτοχώρας: Το κυνήγι των λαθρέμπορων ζώων στην Κένυα”, Κομνηνός, 2022. Επίσης, σε συλλογικές προσπάθειες έχει εκδώσει ποιήματα και μαντινάδες.

Η Θεσπρωτή συγγραφέας εργάστηκε γπάνω από 20 χρόνια στην ιστορική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αλλά και σ’ άλλες εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς κι ιστοσελίδες. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εργάστηκε ως διαπιστευμένη συντάκτρια σε διάφορα υπουργεία (Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Υγείας κ.ά.) κι από το 2016 μέχρι σήμερα είναι κοινοβουλευτική συντάκτρια. Στις διπλές εκλογές του 2023 ήταν υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Θεσπρωτία.

«Ο Δίδυμος Καπιταλισμός», που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2023 από τις εκδόσεις Κομνηνός είναι το πρώτο της επιστημονικό πόνημα. Το βιβλίο παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Ηγουμενίτσα και στα Ιωάννινα και τώρα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αττική.

 Αποτελεί την εκλαϊκευμένη εκδοχή της διπλωματικής της εργασίας για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Κλιματική Κρίση, Ψηφιακές Τεχνολογίες κι Επικοινωνία» στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά κι αναφέρεται στην Κοινωνιολογία του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας και στην Ψηφιακή Κοινωνιολογία κι αφορά στον δίδυμο, πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας και στις ανισότητες, που απορρέουν απ΄ αυτό το ιστορικό στάδιο της Δ’ Βιομηχανικής Επανάστασης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Χαιρετισμό Αλέκου Αυλωνίτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κέρκυρας, τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας

Μιλούν οι:

  • Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Γεωπόνος με Msc στο Περιβάλλον, εκπαιδευτικός και πρ. περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής παράταξης
  • Άκης Κατσούλας, Καθηγητής Κοινωνιολογίας – Οικονομικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – σύμβουλος  Συμβουλευτικής Εφήβων και συγγραφέας, πρώην πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων
  • Άννα Στεργίου, Κοινωνιολόγος με Msc στην Κοινωνιολογία της Ενέργειας – Ψηφιακή Κοινωνιολογία – κοινοβουλευτική συντάκτρια και συγγραφέας

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Κατηγορίες Άρθρου:
Γράμματα & Τέχνες · Πολιτισμός