Σανίδα σωτηρίας ψάχνει ο κλάδος των κατασκευών…

17 Ιανουαρίου, 2022 - 8:01 πμ
45
Views

Σε ύφεση οι κατασκευές, τον μήνα Δεκέμβριο του 2021, όπως διαπιστώνεται κι από τον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές, που υποχώρησε στις 125,5 μονάδες (από 137,7 μονάδες τον Νοέμβριο), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ με κίνδυνο ντόμινο.

Το πρόβλημα στις κατασκευές είναι γνωστό και σε ό, τι αφορά σε ανακαινίσεις καταστημάτων, εστιατορίων, ξενοδοχείων, η αγορά αυτή λόγω των αλλεπάλληλων λοκντάουν έχει παγώσει.

Η έλλειψη ρευστότητας αλλά και το κλίμα αβεβαιότητας έχουν οδηγήσει σε αδυναμία όλη την αγορά των κατασκευών, που περιμένει να δοθεί ανάσα μέσα από το πρόγραμμα Εξοικονομώ και τις πράσινες δράσεις, που προβλέπονται από την Κοινότητα. Το ΙΟΒΕ στην έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας διαπιστώνει πως τον Δεκέμβριο, το 53% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα. Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη, η οποία επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα( 49%).

Στην αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, φοβούνται για ντόμινο ακάλυπτων επιταγών, κι ήδη ορισμένοι επιχειρηματίες, ζητούν από συνεργάτες τους, να περιμένουν, λόγω της αδυναμίας να καλύψουν τις πληρωμές. Οι ίδιες πηγές μας ανέφεραν πως ήδη θα φανεί και στο επόμενο διάστημα ότι προοιωνίζονται , αν δεν αλλάξει κάτι περαιτέρω μειώσεις προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα κόστη.

Στους επιμέρους κλάδους, η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνει πως  σημειώθηκε μικρή ενίσχυση στα Δημόσια Έργα, ενώ οι προσδοκίες στις Ιδιωτικές Κατασκευές εξασθένησαν σημαντικά. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων υποχώρησαν και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν σημαντικά.

Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης των -33 μονάδων στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων υποχώρησε στις -24 μονάδες, με το 47% (από 49%) των επιχειρήσεων να διατυπώνει απαισιοδοξία για το επίπεδο των εργασιών το επόμενο τρίμηνο.

Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο θετικός δείκτης των +27 μονάδων υποχώρησε έντονα, στις +1 μονάδες, με το 34% (από 36%) των ερωτηθέντων να προβλέπει αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα και ένα 34% (από μόλις 9%) να εκτιμά μείωσή τους.

Στα υπόλοιπα στοιχεία, ο θετικός δείκτης των +38 μονάδων στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων εξασθένησε έντονα (+8 μονάδες), ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας υποχώρησαν οριακά (10,1).

Στο πεδίο των τιμών, οι πληθωριστικές προσδοκίες μεταβλήθηκαν σε αντιπληθωριστικές (-12 από +12 μον. ο δείκτης).

Τέλος, το 19% των επιχειρήσεων αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Από τις υπόλοιπες, το 34% επισημαίνει τη χαμηλή ζήτηση, το 18% την ανεπαρκή χρηματοδότηση και ένα 15% την πανδημία ως το βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία του.

Κατηγορίες Άρθρου:
Κατασκευές · Πράσινη Πόλη